Православним чекістам від "Євросодому": Сербія, така слов'янська і братська, запрошена до переговорів з Євросоюзом

Середа, 18 грудня 2013, 21:39
Кремлівські новини про вщент зруйновану бомбардуваннями НАТО Сербію виявились трохи перекрученими. За допомогою санкцій, літаків і Міжнародного трибуналу знищили не цю слов'янську і православну країну, а її авторитарну, шовіністичну владу. Натомість, народ Сербії та його еліта після падіння режиму перефарбованого комуніста Милошевича рушили шляхом поступового одужання. Визнанням понад 10-річних зусиль є свіже рішення Ради Євросоюзу розпочати з Сербією 21 січня 2014 року переговори про вступ, зважаючи на успіхи Белграда в демократичних реформах і нормалізації відносин з Косово.
Православним чекістам від "Євросодому": Сербія, така слов'янська і  братська,  запрошена до переговорів з Євросоюзом

Сьогодні Рада ЄС відкрила шлях до переговорів про вступ Сербії до Євросоюзу. Щоб отримати це «зелене світло», балканська країна зазнала глибокої трансформації від становища «держави-ізгоя» серед колишніх югославських республік, від санкцій за її роль у війнах  1990-х років до статусу кандидата на вступ до ЄС - цитує Reuters заяву  прем'єр-міністра Сербії Івіца Дачича. "Це історичний момент для Сербії" - заявив прем'єр-міністр. Підтвердження рішення надійшло і від Європейського комісара з питань розширення Штефана Фюле, який зазначив, що це "визнання реформаторських зусиль" Белграда і є наслідком нормалізації відносин з Косово.

 

Сербський міністр з питань європейської інтеграції Бранко Рузіч заявив, що рішення Ради міністрів ЄС про початок переговорів, у січні 2014 року, є гарною новиною для Сербії, і що всі 28 країн-членів ЄС визнають, що Сербія є частиною великої європейської родини. "На цьому новому етапі відносин з ЄС, Рада закликає Сербію приділити особливу увагу верховенству закону, зокрема, реформуванню судової системи та боротьбі з корупцією та організованою злочинністю", - рекомендують європейські міністри, підкреслюючи при цьому необхідність продовження реформування місцевого самоурядування. Крім того, Сербію закликають забезпечити незалежність установ, свободу засобів масової інформації, покращити бізнес-середовище та захист меншин, особливо циган.

 

Рішення Ради ЄС по Сербії підтверджує продовження процесу розширення на Західні Балкани після нещодавнього вступу Хорватії (влітку 2013 року), яка стала  28-им членом Союзу. Переговори про вступ до ЄС веде Чорногорія, а Македонія має статус кандидата. Що стосується Східного партнерства, то Грузія і Молдова парафували нещодавно у Вільнюсі Угоди про асоціацію та Угоди про вільну торгівлю з ЄС. Україна натомість призупинила підписання цих угод, що викликало хвилю народних протестів у країні.

 

Зрозуміло, що до повноправного членства Сербії в Євросоюзі минуть роки, але показово, що запрошують до переговорів країну з рівнем життя та інфраструктурою, які не набагато кращі від українських (а, можливо, й гірші). Сербії, як і Україні, притаманні і масова трудова еміграція, і безробіття, і розгалужена корупція, і застаріла структура виробництва з колишнім потужним ВПК, проте уряд Сербії демонструє прогрес в подоланні цих проблем, а не в розкраданні країни.

Ще одна держава з абсолютною перевагою такого любого Кремлю слов'янського православного населення протягом багатьох років прагнула саме до ЄС і реальними змінами всередині країни досягла певного визнання цього найбільшого політико-економічного союзу в світі.

comments powered by HyperComments