Вчені: ембріон не відчуває болю до 24 тижнів вагітності

Вівторок, 29 червня 2010, 10:25
Людський ембріон не може відчувати болю до 24 тижнів вагітності, стверджують британські медики, а тому переглядати термін, до якого дозволено аборти, не варто. Нервові закінчення у мозку ще недостатньо сформовані, щоб відчувати біль - аж до 24 тижня вагітності - офіційно встановленого у Британії кінцевого строку для переривання вагітності, стверджують науковці.
Вчені: ембріон не відчуває болю до 24 тижнів вагітності

Згідно з результатами дослідження, проведеного фахівцями Королівського коледжу акушерів та гінекологів, ембріон перебуває у "постійному стані схожої на сон несвідомості" навіть після 24-го тижня, повідомляє The Daily Mail із посиланням на The Times.

Це може означати, що аборти на пізніх термінах, дозволені у випадку серйозних патологій або ризику для здоров'я матері, не призводять до страждань ембріона.

"Було очевидним, що зв'язки між периферією та корою (головного мозку) не функціонують до 24-го тижня гестації та, оскільки більшість неврологів вважає, що кора є необхідною для відчуття болю, можна зробити висновок, що ембріон не здатен відчувати біль у жодному вигляді до (цього терміну) гестації", - йдеться у звіті.

"Є все більше доказів того, що плід в утробі ніколи не перебуває у стані справжнього неспання, й підтримується завдяки наявності хімічного середовища у постійному стані схожої на сон несвідомості або наркозу", - зазначають дослідники.

Звіт не дає жодної підстави для того, аби пропонувати переглянути крайній термін виконання аборту, зазначив президент Королівського коледжу професор Аллан Темплтон.

Приводом для проведення спеціального дослідження на цю тему стали суперечки між законодавцями Британії стосовно того, чи варто передивитися дозволені терміни для аборту.

Як заявив у квітні прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, крайній термін для аборту має бути зменшений до 20 або 22 тижнів.

Противники абортів зазначають, що звіт Королівського коледжу жодним чином не спростовує інших аргументів на користь зменшення терміну аборту.

"Гуманне виконання аборту не виправдовує факту того, що ви перериваєте людське життя", - наголосила керівник організації Comment on Reproductive Ethics Джозефін Квінтавалль.

 

comments powered by HyperComments