Червоний хрест досі не отримав опису гуманітарки з Росії

Середа, 13 серпня 2014, 14:17
Червоний Хрест до цих пір не отримав повної інформації про вміст російської колони з гуманітарною допомогою, призначеної для ввозу в Україну.
Червоний хрест досі не отримав опису гуманітарки з Росії

Про це агентству «Інтерфакс-Україна» повідомив Андре Льорш, координатор зі зв'язків з громадськістю Міжнародного комітету Червоного хреста. Він заявив, що Комітет у вівторок отримав два офіційних повідомлення від РФ: перше – про те, що конвой прямує до українського кордону, а через кілька годин друге – про вміст конвою.«Ми отримали загальний опис конвою, але ми потребуємо додаткової, більш точної інформації про те, що везуть ці вантажівки», – доповів Льорш.

За його словами, технічні деталі передачі вантажу також знаходяться в стадії розробки. «Що стосується передачі гуманітарної допомоги, то багато технічних питань ще обговорюються, поки немає точного плану з технічними подробицями», – розповів він.

Як заначив Льорш, серед технічних питань, які потребують узгодження, постають такі питання, як «чи зможуть перетинати ці вантажівки українсько-російський кордон» і «де це відбудеться». Він підкреслив, що всі ці питання вирішуються на міждержавному рівні

За його словами, поки він не володіє інформацією про місцезнаходження колони. Не зрозуміло також, коли саме вона прибуде до кордону України: терміни варіюються від 17.00 середи до четверга, 14 серпня.

Льорш повідомив, що Комітет знаходиться в тісному контакті з обома сторонами, зокрема з російським представництвом Червоного хреста, а також дипломатами МЗС РФ. Як відомо, у вівторок Льорш заявляв, що Росія відправила вантажівки в Україну, не погодивши це з Червоним хрестом і не надіславши опис вантажу. Пізніше представництво Росії при ООН в Женеві повідомило в своєму Твіттері про відправку опис Червоному хресту.

Українська сторона наполягає, що погодиться прийняти гуманітарну допомогу з Росії лише в тому випадку, якщо вона буде перекладена на кордоні в інші вантажівки, які орендує Червоний хрест. Україна не має наміру пропускати російську колону через кордон. У свою чергу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що перевантажувати гуманітарку в інші вантажівки не російська сторона не буде і що колона доїде до місця призначення. При цьому він додав, що на вантажівки почеплять українські номерні знаки.

comments powered by HyperComments