Полковник Болбочан у Верховній Раді

Понеділок, 18 серпня 2014, 11:49
14 серпня 2014 р. у стінах Верховної Ради відбулася прес-конференція з приводу виходу у світ спогадів сотника Армії УНР Бориса Монкевича “Похід Болбочана на Крим”. Провели її народний депутат України від ВО “Свобода” Юрій Сиротюк та редактор-упорядник книжки Роман Коваль (на фото).
Полковник Болбочан у Верховній Раді

Юрій Сиротюк наголосив, що 360-річна російсько-українська війна, яка ніколи не припинялася, триває і нині на сході країни. Ця війна не тільки за територію, а й за душі людей. “Сьогодні військові та українці Донбасу, які потрапили під етнічні чистки, розстріли, катування й облуду московської пропаганди, потребують моральної наснаги. Тому цю книгу про перемоги української зброї на Лівобережжі, зокрема і на Донбасі, і в Криму, необхідно донести до українців Донбасу.

Роман Коваль народився в Горлівці, яку окупували російські терористи. Він відродив вояцьку спадщину Холодного Яру. На Майдані ми бачили холодноярське знамено. Воно було там під час найскладніших подій: на вулиці Грушевського, Інститутській. Під цим знаменом козацтво нині відвойовує схід України... На Донбасі вже діють нові холодноярці. Горлівку невдовзі буде звільнено. Тому духовна, інформаційна боротьба, яку веде Роман Коваль, є надважливою. Його книжки є не меншою зброєю, аніж автомат, кулемет чи танк, – зазначив Юрій Сиротюк.

“Я щиро радію, що наші війська звільняють мій рідний Донбас, – сказав Роман Коваль. – Я радію, що у нас тепер будуть свої національні свята – день звільнення Горлівки, Луганська, Донецька та інших міст Донбасу. Досить святкувати перемоги росіян, зокрема й у Другій світовій війні!

У Горлівці народився і Микола Березовий, чоловік Тетяни Чорновол. 10 серпня він загинув під Іловайськом. Сподіваюсь, що вже цього року в Горлівці та Іловайську з’являться вулиці імені мого земляка.

Імена героїв, які загинули, визволяючи Донбас від російських окупантів, повинні замінити вулиці імені катів нашого народу.

Сподіваюсь, що повернуться в іменах вулиць і козаки та старшини військ Центральної Ради, які навесні 1918 року під проводом Володимира Сікевича звільняли від російських окупантів Горлівку, Микитівку, Слов’янськ та інші наші міста. І ці перемоги описано в книжці, яку сьогодні презентуємо”.

Роман Коваль процитував уривок спогадів сотника Монкевича про звільнення українськими військами Криму та тріумфальну зустріч українського війська у Сімферополі: “Ніде по всій Укрaїні не зустрічaли укрaїнського військa з тaким ентузіязмом, з тaкими овaціями і з тaким зaхопленням, як робило це нaселення Симферополя. Всі вулиці були удекоровaні квітами й переповнені публікою, якa рaдісно вітaлa Болбочaнa. Всю дорогу за сaмоходом біглa тисячнa юрбa нaроду, котрa проводжaлa побідникa і свого визволителя з тaким зaпaлом, з тaким ентузіязмом, якому немaє порівняння, якого ніколи не можнa зaбути”.

Роман Коваль висловив сподівання, що пам’ять про перемоги українського війська над армією червоної Росії допоможе нашим воякам набратися у запорожців Болбочана віри, завзяття і відваги і вигнати московського ворога не тільки з Донбасу, але й з Криму.

 

comments powered by HyperComments