У західних банках заморожено мільярд доларів клану Януковича

Четвер, 21 серпня 2014, 22:31
Загальна сума коштів екс-президента Віктора Януковича та його найближчого оточення, заморожена у західних банках, може сягати мільярда доларів.
У західних банках заморожено мільярд доларів клану Януковича

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на анонімного експерта, поінформованого про хід міжнародного розслідування на цю тему. За його словами, мова йде про кошти, розміщені у банках близько десяти країн. «Є низка активів «під підозрою», але до однозначного встановлення кінцевих власників ніхто не буде називати конкретні суми», – зазначив інформатор.

Видання також розіслало власні запити урядам західних країн, хоча отримало відповіді не від всіх. Деякі з них послалися на банківську таємницю.

Дані про заарештовані активи сім’ї Януковича надійшли, зокрема, з Австрії (6 мільйонів євро), Кіпру (1,5 мільйони євро і 3 мільйони доларів) та Ліхтенштейну (27 мільйонів швейцарських франків). Латвія повідомила про замороження декількох рахунків, не назвавши обсяг коштів. У Німеччині, як повідомило міністерство економіки, жодних українських активів не заморожено.

Видання нагадує, що ще навесні про замороження активів оточення Януковича повідомили Великобританія (23 мільйони доларів) та Швейцарія (137 мільйонів євро). Проте навіть після ідентифікації коштів повернути їх буде нелегко – для цього український суд спершу має винести вироки у справах щодо незаконного збагачення клану Януковича, яке було б співставним з обсягами заморожених в ЄС активів.

Наразі, за даними ГПУ, Янукович і члени його уряду підозрюються у привласненні мільярда гривень, а олігарх Сергій Курченко – у збитках на три мільярди.

До того ж, для повернення коштів треба довести, що Янукович і його оточення отримали їх нелегально.

Також країни, які заморозили банківські рахунки, мають право розпоряджатися ними на свій розсуд і можуть вирішити не віддавати їх Україні або віддати тільки частину.Втім, відзначає виданню експерт з повернення коштів Гретта Феннер, якщо весь режим Януковича буде визнано злочинним, повернути кошти буде легше.

comments powered by HyperComments