Переселенців попри їхню волю відправлять з Криму в Росію

Четвер, 21 серпня 2014, 23:17
Переселенців зі сходу України вивезуть з окупованого Криму до Росії. Про це повідомив «5 канал» з посиланням на заяву окупаційного главу Криму Сергія Аксьонова.
Переселенців попри їхню волю відправлять з Криму в Росію

За словами Аксьонова, наразі існує масштабна програма з переселення жителів сходу України, які тимчасово виїхали із зони АТО. Уже складено графік вивозу біженців з півострова. Наприклад, 150 біженців планують розселити у Новосибірській, Нижегородський, Саратовський, Свердловський областях та у Башкірії.

У свою чергу «Радіо Свобода» відзначила, що на даний момент в Криму перебувають близько семи тисяч переселенців. Щодня туди прибувають ще 300 - 500 людей.

Водночас, за словами кримської правозахисниці Ольги Скрипник, російська влада вважає таких людей біженцями, в той час як для України вони – внутрішньо переміщені громадяни.

«Тут потрібно розуміти, що Росія їх називає біженцями, щоб надати якийсь юридичний статус біженця і говорити про те, що оскільки вони тікають з України до Криму, то вони мусять бути біженцями», – розповіла вона.

На думку Скрипник, у біженців не питатимуть про їх бажання виїхати до Росії, чим буде порушено їхнє право на свободу пересування. «Переміщення цих людей не буде пов'язано з їх думкою і з їх бажанням. Отже, це є порушенням свободи пересування, порушенням європейської конвенції про права людини. Та ж таки Росія потрапляє під юрисдикцію європейської конвенції і зобов'язана дотримуватися цього», – зауважила правозахисниця.

У свою чергу російський фотограф, працівник газети New York Times Сергій Пономарьов у своєму Твіттері написав, що лише у четвер російське МНС відправило в Уфу (Башкірія) та Ульянівськ 601 людину. Як відомо, раніше Федеральна міграційна служба Росії прийняла рішення до 1 вересня закрити всі пункти розміщення переселенців у Криму та деяких регіонах Росії.

comments powered by HyperComments