Кабмін пропонує запровадити санкції проти РФ як держави

Субота, 23 серпня 2014, 13:08
Кабінет Міністрів України підготував на розгляд Ради національної безпеки і оборони (РНБО) перелік документів про введення санкцій стосовно Російської Федерації як держави та близько 65 юридичних і 176 фізичних осіб, більшість з яких - громадяни РФ, повідомив міністр юстиції Павло Петренко.
Кабмін пропонує запровадити санкції проти РФ  як держави

"Ми очікуємо підписання закону про санкції і, як сторона, що зробила пропозиції про запровадження конкретних санкцій проти РФ та її громадян, зокрема високопосадовців, ініціюватимемо це питання на найближчому засіданні РНБО", - сказав глава Мін'юсту на брифінгу в Києві в п'ятницю.

Він наголосив, що агресивні дії з боку Росії тривають, а цей закон створив правову базу для застосування заходів для держав-агресорів. "Ідеться передусім про РФ, яка є державою-агресором, що окупувала Крим, підтримує, фінансує і матеріально забезпечує терористів", - заявив П.Петренко.

Міністр уточнив, що частина санкцій, передусім економічних, після їх запровадження може бути оприлюднена, а частина заходів може мати закритий характер, що відповідає європейській практиці.

"Стосовно ж персональних санкцій до окремих фізичних осіб, то ці санкції можуть бути введені і не оприлюднюватися і фактично застосовуватися державою проти конкретної персони, яка або небажана на території України, або проти якої вживаються заходи із блокування активів чи обмеження її діяльності на території України", - пояснив глава Мін'юсту.

Як повідомлялося, закон про санкції Верховна Рада ухвалила 14 серпня, проте його досі не підписав навіть спікер Олександр Турчинов, який мав направити документ далі на підпис президенту Петрові Порошенку.

Згідно з текстом законопроекту, санкції щодо конкретних іноземців, іноземних юридичних осіб, а також юросіб, у яких ці компанії-нерезиденти або іноземці мають контроль, затверджуватимуться рішенням РНБО і вводитимуться наказом президента.

У разі ж, якщо санкції вводять стосовно іноземної держави або необмеженого кола осіб певного виду діяльності (секторальні санкції), то після рішення РНБО та наказу президента вони набувають чинності одразу ж після затвердження Верховною Радою, на яке відводиться 48 годин.

comments powered by HyperComments