Що очікує українську економіку до кінця року?

Субота, 23 серпня 2014, 16:44
Падіння економіки України в другому півріччі може посилитись, оскільки військовий конфлікт у Донбасі, як і раніше. буде сковувати промисловість регіону. Навіть якщо гостра фаза конфлікту завершиться найближчим часом, відновлення економіки затягнеться. Падіння українського ВВП, за підсумками року, може становити 7%, а середньорічний показник інфляції – 11,3%.
Що очікує українську економіку до кінця року?

Такий прогноз дають аналітики Raiffeisen Bank Aval. На їхню думку, на 7% упаде економіка України і в третьому кварталі. В четвертому - падіння посилиться до 13%. Щоправда, вже у 2015 році аналітики прогнозують зростання на 1,5%, пише ЛІГАБізнесІнформ.

Найбільше нині страждає сільське господарство, будівництво та оптова торгівля - вони на межі застою. Промислове виробництво в липні знизилося більш ніж на 12%. Причиною тому стало падіння оборотів у важкій промисловості – зокрема у видобутку вугілля та металургії. В цілому від січня до липня обсяги промислового виробництва знизилися на 5,8%.

Аналітики відзначають липневе уповільнення інфляції до 0,4%, викликане сезонним чинником і тимчасовою стабілізацією обмінного курсу гривні. Місяцем раніше інфляція від позначки 11,9% у річному вираженні прискорилася до 12,5%. Індекс промислових цін у липні в місячному вираженні, навпаки, виріс – до 102,7%. За прогнозами аналітиків, середньорічний показник інфляції в 2014-му може становити 11,3%, у 2015 – 9%.

Фахівці Raiffeisen відзначають істотне поліпшення балансу поточного рахунку, незважаючи на негативний фон – поглиблення рецесії, посилення відтоку капіталу та інші чинники. У місячному вираженні в червні дефіцит поточного рахунку зріс до $424 млн (із $294 у травні), але в річному вираженні він зменшився майже вдвічі. У той же час дефіцит платіжного балансу зріс у першій половині року до $4,6 млрд. В аналогічному періоді минулого року було зафіксовано профіцит $2,2 мрлд. Згідно з прогнозом, у 2014 році поточний рахунок буде закритий з дефіцитом 3,1% ВВП, у 2015 – 3,2% ВВП. Експорт товарів у річному вираженні, за підсумками року, знизиться на 8,3%, за підсумками наступного – зросте на 2,5%. Що стосується імпорту товарів, в поточному році він скоротиться більш ніж на 19%, у наступному – підвищиться на 2,6%.

Політична нестабільність і суттєва девальвація гривні викликали різкий відтік капіталу, констатується у звіті Raiffeisen. Зокрема відтік готівкової валюти в першому півріччі склав майже $3 млрд. Свою роль відіграв також ускладнений доступ до зарубіжних запозичень. Аналітики зазначають, що відтік капіталу може бути безпосередньо пов’язаний з діяльністю в Україні великих місцевих або російських бізнес-груп. Відповідно, коли в Україні фіксуються значні вливання кредитних коштів із-за кордону, це можуть бути вливання саме таких груп.

У другому півріччі ситуація з фінансовим рахунком і відтоком капіталу може бути не менш складною. З одного боку, експорт відчуватиме тиск російських санкцій та її ж агресії в Донбасі. З іншого – скорочення імпорту газу з Росії, а також неенергетичного імпорту буде позитивно впливати на платіжний баланс. Хай там як, усі політичні чинники, що впливають на платіжний баланс, нині для України зводяться до АТО і торгової війни з Росією.

Перспективи української гривні не такі вже й погані, як може здатися, якщо подивитися на поведінку міжбанку. Аналітики Raiffeisen стверджують, що для недавнього стрімкого ослаблення курсу (13,6 грн/дол. 12 серпня) не було фундаментальних причин: торговий баланс відрегульовано, доступ до зовнішнього фінансування є. Україна нещодавно отримала $500 млн від Світового банку. Крім того, на черзі вже другий транш кредиту Міжнародного валютного фонду в сумі $1,4 млрд.

Але і зміцнення курсу під питанням – з урахуванням обмежених можливостей Національного банку України щодо його підтримки і військового конфлікту на Донбасі. За прогнозом аналітиків, для пом’якшення різких коливань НБУ виходитиме з дуже помірними інтервенціями на міжбанк, але сильно регулювати курс не буде. Таким чином, до кінця поточного року курс, імовірно, коливатиметься біля позначки 13,2 грн/дол.

У Raiffeisen звертають увагу на монетарні ініціативи Нацбанку, зокрема на дозвіл тримати всі резерви банків на кореспондентських рахунках в НБУ. За підрахунками регулятора, це дозволить наростити ліквідність фінансових установ на 7 млрд грн. На думку фахівців Raiffeisen, це правильні ініціативи, особливо якщо врахувати, що перед регулятором стоїть мета перейти до інфляційного таргетування в середині 2015 року. Щоправда, ініціативи можуть виявитися передчасними у світлі коливань гривні на міжбанку.

У цілому в першому півріччі банківський сектор спрацював на прибуток – 1,2 млрд грн. Це вельми несподівано, враховуючи загальну ситуацію – курсові коливання, рецесію і різке зростання числа проблемних або неплатоспроможних банків. У Raiffeisen вказують на два основні чинники позитивних тенденцій у банківському середовищі. По-перше, раніше Нацбанк оголосив про ліквідацію двох великих фінустанов – Брокбізнесбанку та Форуму, чим виключив їх з бази розрахунку показників. Їхній загальний збиток у травні склав 6,6 млрд грн. По-друге, цілий ряд українських банків намагається знизити рівень збитків, щоб не потрапити в категорію неплатоспроможних.

Що стосується перспектив України в цілому, аналітики впевнені: два основні чинники, які впливають на країну, – це війна на Сході і політична криза. Від результатів АТО і парламентських виборів залежатимуть зокрема й перспективи української економіки.

comments powered by HyperComments