Штайнмаєр заявив про неприпустимість порушення Мінських домовленостей

Понеділок, 8 вересня 2014, 13:21
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає, що інциденти на Донбасі після досягнення домовленості про припинення вогню демонструють їхню "крихкість". За його словами, інциденти поблизу Донецька, Маріуполя та в інших точках Донбасу доводять, що дипломатичні потуги "можуть бути швидко зведені нанівець".
Штайнмаєр заявив про неприпустимість порушення Мінських домовленостей

Про це Штайнмаєр заявив у неділю, 7 вересня, під час візиту до Нью-Делі, повідомляє "Німецька хвиля".

Він також підкреслив, що припинення вогню означає ніщо інше як "початок важкого політичного процесу, який має стосуватися всіх відкритих питань та конфлікту інтересів".

Зокрема, на думку Штайнмаєра, перемир'я має підготувати підґрунтя для обміну полоненими, ефективного контролю за кордоном та діалогу щодо забезпечення участі мешканців Сходу України в політичних процесах у Києві.

Глава німецького МЗС, окрім цього, наголосив на необхідності "зробити все можливе, аби підтримати та підтвердити реалізацію Мінських домовленостей". Це може означати розширення спектру заходів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з контролю за виконанням режиму припинення вогню та нагляду за кордоном.

"Ми готові брати участь у плануванні подібних заходів", - підкреслив Штайнмаєр.

5 вересня на мирних перемовинах у Мінську підписано попередній протокол до Угоди про повне припинення вогню на сході України. Того ж дня о 18:00 президент України Петро Порошенко віддав наказ про заборону активних бойових дій у зоні АТО.

При цьому російські найманці та збройній сили РФ порушують мораторій на ведення вогню.

Також з'явилася інформація про підготовку з російського боку провокації з обстрілом житлових кварталів Луганська під видом української армії, яку згодом планується звинуватити у відмові від перемир'я. Не виключено, що саме з цією метою на територію області агресором перекинута новітня російська зенітна установка "Витязь".

comments powered by HyperComments