Ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС

Вівторок, 16 вересня 2014, 19:24
Ратифікація Угоди про асоціацію України з Євросоюзом відбулася. За це одночасно проголосували депутати Верховної Ради в Києві і депутати Європейського парламенту в Страсбурзі. Президент України Петро Порошенко в своїй промові назвав підписання цього документа історичною подією і порівняв сьогоднішній день з тим днем, коли Україна набула незалежності.
Ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС

 

"Доручаю уряду вже завтра  затвердити  план виконання угоди і втілювати його з першої ж хвилини", - сказав він.

Отже, з  17 листопада в Україні  почне працювати новий українсько-європейський орган - Рада асоціації. Він буде наділений повноваженнями змінювати, у разі потреби, текст угоди вже після ратифікації. Проте експерти побоюються, що цим може скористатися "третя сторона". Зокрема, від Російської Федерації вже надходили пропозиції внести зміни до цього документа.

Незважаючи на значущість події, настрій в деяких українських парламентарів був не особливо святковим. Буквально за годину до цього їм довелося ухвалити інші закони - про введення особливого порядку самоврядування в окремих районах Донецької  і  Луганської областей строком на три роки, а також про проведення позачергових місцевих виборів в цих регіонах і про амністію учасникам НВФ.

"Ми повинні розуміти, що зараз ми, з одного боку, говоримо про позитив у зв'язку з ратифікацією [угоди] з ЄС, але з іншого - емоції зашкалюють. Тільки  незрозуміло, яким чином були проголосовані законопроекти про встановлення особливого режиму на Донбасі і амністії [бойовиків]. Ці закони стовідсотково впливатимуть, у тому числі, і на економічні  показники нашої держави і на наші стосунки з Європою", - емоційно заявив лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок в коментарі  журналістові  Forbes.

comments powered by HyperComments