У вересні доходи бюджету впали на 9.7%

Четвер, 2 жовтня 2014, 11:52
Позитивна динаміка липня-серпня змінилась у вересні значним падінням доходів центрального бюджету (-9.7% р/р), про це повідомляє громадська організація “Ціна держави”.
У вересні доходи бюджету впали на 9.7%

 

За великим рахунком, значна підтримка НБУ у вересні минулого року (5.0 млрд. грн. за місяць) створила ефект високої порівняльної бази, що і стало ключовою причиною такого різко негативного результату. Проте, податкові зміни, ухвалені в серпні, повинні були компенсувати такого роду статистичні ефекти, а тому падіння доходів скарбниці є дуже тривожним сигналом. Для повноти картини потрібно зазначити, що без врахування фактора підтримки НБУ доходи бюджету реально зросли на 6.3% р/р протягом місяця.

Що ці дані означають в контексті виконання доходів та перспектив співпраці з МВФ? Минулого року підтримка НБУ у 4кв. була дуже значною, тому, скоріш за все, показники доходів скарбниці в наступні місяці нас вражати не будуть. У цьому контексті недовиконання надходжень навіть за помірними оцінками буде близько 20 млрд. грн. Ця цифра не є катастрофічною, однак на відміну від попереднього року в Кабміні не буде можливості надрукувати ці кошти чи взяти знову в борг у якогось сумнівного кредитора. Звичайно, якщо ми хочемо, щоб МВФ і далі нас підтримував, а гривня не досягла свого наступного мінімуму. Тому, незважаючи на вибори та інші відмовки, уряду до кінця року знову доведеться скорочувати свої видатки.

comments powered by HyperComments