Міжнародні спостерігачі визнали парламентські вибори в Україні

Понеділок, 27 жовтня 2014, 17:27
Вибори до Верховної Ради стали важливим кроком у наближенні України до міжнародних стандартів, заявили в Києві міжнародні спостерігачі. Вони вказали на незначне застосування адмінресурсу. Повідомляє сайт «DW».
Міжнародні спостерігачі визнали парламентські вибори в Україні

 

Спостерігачі від міжнародних організацій визнали вибори до Веховної Ради такими, що в цілому відповідають міжнародним стандартам. Вони характеризувалися низкою позитивних моментів, зокрема неупередженістю Центрального виборчого комітету, конкурентним середовищем та незастосуванням адмінресурсу. Новий парламент повинен виправдати висловлену йому довіру проведенням ключових реформ, заявили в понеділок, 27 жовтня, в Києві спостерігачі від Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ), Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Євросоюзу та НАТО.

"Близько 30 місць, які лишаться вільними в новому парламенті, слугуватимуть суворим нагадуванням про те, що незаконні збройні формування не дозволили виборцям в певних частинах країни проголосувати", - цитує слова голови делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ Доріс Барнетт офіційний сайт Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Барнетт зауважила, що "ці незаконні дії не поставили під питання загальну чинність виборів".

Спостерігачі звернули увагу на загалом вільну та мирну передвиборчу кампанію. Вони додали, що не зафіксували нетолерантних висловлювань на адресу національних меншин, попри те, що риторика кампанії була переважно націоналістичною. Крім того, представники міжнародних організацій заявили, що використання адміністративного ресурсу не викликало значного занепокоєння, хоча президент та прем’єр-міністр України скористалися своїми позиціями задля власної користі, закликавши виборців на початку передвиборчої кампанії "обрати орієнтований на реформи парламент".

"Ми не повинні випускати з поля зору контекст, у якому відбулися ці вибори, - заявила голова Парламентської асамблеї НАТО Раса Юкнявічене. - Україна перебуває в стані війни. Втім, незважаючи на насильство, що триває, голосування відбулося на більшості округів Донецька та Луганська". Спостерігачі уточнюють, що вибори пройшли в 12 з 21 округів Донецької та у п’яти з 11 округів Луганської областей.

 

 

comments powered by HyperComments