Портніков: Економічна блокада "ДНР" і "ЛНР" ставить хрест на планах Путіна

П'ятниця, 7 листопада 2014, 23:29
Після так званих "виборів" в окупованих районах Донбасу українська влада почала відгороджуватися від "ДНР" і "ЛНР" куди серйознішою межею, ніж лінія фронту – стіною економічної блокади. І це рішення українського керівництва може виявитися куди серйознішим козирем в подальших переговорах з Росією, чим будь-які військові перемоги. Повідомляє сайт «Главное».
Портніков: Економічна блокада "ДНР" і "ЛНР" ставить хрест на планах Путіна

Про це в статті для Haqqin.az пише український журналіст Віталій Портніков.

"Спостерігачі люблять порівнювати новоявлену "Новоросію" з Придністров'ям. Схожість дійсно існує -відторгнуті в довільному порядку території, російські війська в якості головного елементу підтримки «державності», маріонеткова влада, радянське за менталітетом населення. Різниця відчутна тільки в одному- Придністров'я живе за російський рахунок. А окупований Донбас повинен був жити за український", - пояснює журналіст, інформує еizvestia.com.

Як підкреслив Портніков, в цьому і полягав план "організатора політичного простору ДНР" Владислава Суркова.

"На територіях, контрольованих Москвою, проводяться вибори, після яких з'являється "легітимна", на думку Кремля, влада, - але не державність. Більше того, в грудні проводяться ще одні вибори - місцеві, як і було позначено в Мінських протоколах. І Київ веде переговори чи то з керівниками "нових держав", чи то з місцевою владою - в усякому разі, Росія ніякої державності Донбасу не визнає. Але весь цей час окуповані території живуть за український рахунок, а не за російський", - відзначив він.

"Київ від цієї схеми відмовився. Виплати на окуповану територію завершуються - про це офіційно заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Жителям територій "ДНР" і "ЛНР" обіцяні усі покладені ним виплати – але після звільнення території. Постачання газу і електроенергії продовжаться, але за рахунок соціальних виплат. При цьому йдеться тільки про постачання газу населенню, а не підприємствам - з працюючою промисловістю регіону доведеться розпрощатися до звільнення", - пише журналіст.

"Насправді це означає крах російського плану. У Володимира Путіна зараз просто немає грошей для постачання Донбасу - бюджет самої Росії тріщить по швах і треба ще знайти кошти для дотаційних регіонів. Донбас в додачу до Криму - це занадто велике задоволення навіть для такого неощадливого правителя, як російський президент", - відзначив він.

За словами журналіста, Путін в такій ситуації може піти новою війною на Україну, але тепер йому доведеться зважати на думку, що будь-яке місто або регіон України йому доведеться не лише завоювати, але ще і годувати -що явно не входить в плани російського керівництва.

"І виходить, що чим більше південного сходу Путін відріже від України, тим більше можливостей для виживання іншій країні він надасть", - резюмував Портніков.

Як повідомлялося, російський опозиційний політик Борис Нємцов раніше спрогнозував, що невизнані "республіки" на Донбасі не увійдуть до складу РФ, оскільки вони є непідйомною ношею для російського бюджету.

comments powered by HyperComments