Президента Чехії закидали яйцями (фото)

Понеділок, 17 листопада 2014, 22:15
Тисячі людей протестували проти президента Чехії Мілоша Земана на 25-ту річницю Оксамитової революції, яка поклала край комуністичному режиму. Повідомляє сайт BBC.
Президента Чехії закидали яйцями (фото)

Під час виступу чеського президента люди, які зібралися на мітинг, почали свистіти та показувати червоні картки ("видалення з поля" у футболі), а потім у бік сцени полетіли яйця.

Одне з них випадково потрапило в президента Німеччини.

Багато хто у Чехії незадоволений паном Земаном, бо вважає, що він занадто симпатизує Росії.

Оксамитова революція почалася 17 листопада 1989 року, коли поліція атакувала студентів-протестувальників.

Після цього по всій країні пройшла хвиля демонстрацій, що врешті-решт призвело до падіння комуністичного режиму. Президентом країни тоді став драматург Вацлав Гавел.

Зараз дехто з громадян вважає, що окремі цілі революції, такі як захист прав людини, за правління Мілоша Земана відійшли на другий план.

Їх також турбує, що президент - колишній комуніст - має надто тісні зв'язки з Росією і Китаєм.

Промахи президента

У понеділок демонстранти несли плакати з написами "Геть Земана" і "Не хочемо бути колонією Росії".

Коли президент відкривав меморіальну дошку на честь протесту 1989 року, його обсвистали і закидали яйцями. Але поцілили не в Мілоша Земана, а в німецького президента Йоахіма Ґаука.

Багатьох чехів обурило те, що глава держави захищав позицію Росії щодо України. Зокрема, він заявляв, що український конфлікт є "громадянською війною між двома групами українських громадян".

Хоча Москва заперечує свою участь у подіях на Донбасі, Євросоюз, членом якого є Чехія, наклав санкції на Росію, стверджуючи, що та постачає сепаратистам зброю та тренує бойовиків.

Нещодавно чеський президент також шокував своїх громадян, вживши лайку в інтерв'ю, говорячи про панк-групу Pussy Riot.

У жовтні пан Земан також заявив, що хотів би дізнатися, як Китай "стабілізує" суспільство.

Напередодні урочистостей в понеділок пан Земан сказав, що протест 1989 року не був безпосередньою причиною Оксамитової революції.

Попри те, що він сам брав участь у цих подіях, президент назвав історичний протест лише однією "з багатьох демонстрацій", а також применшив жорстокість поліції.

Утім, багато чеських виборців і далі підтримують пана Земана.

 

comments powered by HyperComments