Росія відповіла Польщі та Німеччині висиланням дипломатів

Понеділок, 17 листопада 2014, 22:19
МЗС Росії підтвердило інформацію про висилання співробітника посольства Німеччини в Москві та кількох польських дипломатів у якості "заходу у відповідь" на дії влади Польщі та ФРН. Повідомляє сайт BBC.
Росія відповіла Польщі та Німеччині висиланням дипломатів

Як сказано в повідомленні відомства, співробітник німецької дипмісії був висланий у відповідь на "недружні дії" Берліна щодо співробітника російської установи у ФРН.

Імена диппрацівників, оголошених в Німеччині та Росії персонами нон грата, не називають.

Як зазначає російське МЗС, дипломатичний інцидент ніяк не пов'язаний із запланованим на вівторок візитом до Москви міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра.

В понеділок на Смоленській площі заявили також про висилання з Москви декількох польських дипломатів "за діяльність, несумісну з їхнім статусом".

Раніше з таким же формулюванням Варшава вислала кількох російських дипломатів.

"Процес завершено"

За даними агенції Reuters, яка посилається на дипломатичні джерела, з Росії виїхали троє військових аташе, а також співробітник політичного сектора польської дипмісії.

У цих питаннях існує така річ, як симетрична відповідь. Ми закриваємо цю справу. Рішення Росії завершує цей процес

Гжегож Схетина, міністр закордонних справ Польщі

Міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина відреагував на висилання польських диппрацівників спокійно.

"У цих питаннях існує така річ, як симетрична відповідь. Ми закриваємо цю справу. Рішення Росії завершує цей процес", - заявив він.

Дипломатичний скандал спалахнув на тлі різкого погіршення відносин між Росією і країнами Євросоюзу через події в Криму та на сході України.

Раніше польська влада ухвалила рішення скасувати низку спільних з Росією культурних заходів, запланованих на 2015 рік.

Також наприкінці жовтня стало відомо, що МЗС Польщі відкликало акредитацію кореспондента телеканалу Russia Today Леоніда Свиридова. Польські спецслужби заявляли, що його діяльність "виходила за рамки службових обов'язків журналіста".

 

comments powered by HyperComments