Порошенко: вступ України до НАТО – питання референдуму (фото)

Понеділок, 24 листопада 2014, 18:13
Президент України Петро Порошенко каже, що питання про можливий вступ України до НАТО вирішуватиметься на всенародному референдумі. Повідомляє ВВС.
Порошенко: вступ України до НАТО – питання референдуму (фото)

Президент Литви Даля Грибаускайте, на спільній прес-конференції з котрою український лідер озвучив цю заяву, сказала, якщо Україна виконає певні критерії, вона зможе одночасно подати заявки на вступ до НАТО та Європейського Союзу.

Президент України звернувся до теми НАТО за кілька днів після резонансної заяви міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, котрий сказав, що не бачить Україну членом Північноатлантичного альянсу.

Утім, вже в понеділок членство України в НАТО не виключив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Поворот до НАТО

"Рішення про вступ чи невступ до НАТО – це виключно компетенція українського народу... Ми напрацювали критерії, за якими Україна відповідатиме вимогам НАТО. Тільки після їхнього досягнення український народ зможе вирішити, вступати чи не вступати до НАТО", - заявив Петро Порошенко у понеділок.

Президент додав, що будь-які інші позиції щодо вступу України до Альянсу на сьогодні "завдають більше шкоди, ніж несуть позитиву".

Рішення про вступ чи невступ до НАТО – це виключно компетенція українського народу

Пан Порошенко заявив, що Київ напрацював як мінімум шестирічний план реформ, реалізація якого дозволить забезпечити відповідність України критеріям, які висуваються до своїх членів НАТО та Євросоюзом.

Чинне законодавство передбачає позаблоковий статус України, однак норми парафованої минулої п’ятниці коаліційної угоди передбачають "відновлення політичного курсу на інтеграцію до євроатлантичного безпекового простору та набуття членства в Організації Північноатлантичного договору".

Дослідження, проведене 6-13 листопада групою "Рейтинг", показало, що на гіпотетичному референдумі щодо вступу до НАТО таку опцію підтримали б 51% українців. Противниками вступу до Альянсу назвали себе 25% респондентів, решта чверть опитаних не визначилися зі своїм ставленням до цієї ідеї або ж не брали б участь у такому референдумі.

48% опитаних підтримують законодавче скасування позаблокового статусу України, 28% - проти такого кроку.

"Починаючи з квітня цього року кількість прихильників вступу до НАТО постійно збільшується", - констатують соціологи.

Одночасні заявки

У той же час президент Литви Даля Грибаускайте сказала, що Україна за умови виконання певних критеріїв може одночасно подати заявки на вступ до НАТО та ЄС.

За її словами, тільки ті країни, які мають демократичне правління і є відповідальними у проведенні реформ, а також "ті ж самі умови, які необхідно досягти, щоби можна було отримати членство в Європейському Союзі, будуть відповідати тому, щоби отримати членство в НАТО".

"Це означає, що ви повинні працювати, ви повинні зробити багато домашньої роботи, і це є непростим процесом. Чому це так? Тому що будь-яка країна, яка буде здійснювати такі зусилля та провадити реформи, буде відповідати тому, щоб стати членом НАТО", - цитує пані Грибаускайте УНІАН.

При цьому вона додала, що жодна країна не може диктувати Україні те, яким має бути її зовнішньополітичний вектор.

"Особливо ваші сусіди", - зазначила пані Грибаускайте.

Бути чи не бути

Я пам'ятаю, що на саміті у Бухаресті ми вирішили, що Україна стане членом НАТО. Це рішення досі дійсне, якщо Україна виконає критерії для членства

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

У 2008 році Бухарестський саміт НАТО ухвалив рішення про те, що Україна зможе стати членом Альянсу, якщо бажатиме цього і виконає необхідні для цього критерії.

На це рішення у понеділок послався генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, заявляючи на парламентській асамблеї НАТО, що "двері (Альянсу) досі залишаються відкритими (для України).

"Я пам'ятаю, що на саміті у Бухаресті ми вирішили, що Україна стане членом (НАТО - Ред.). Це рішення досі дійсне, якщо Україна виконає критерії для членства", - сказав він.

Раніше речник російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив ВВС, що Росії необхідна "стовідсоткова гарантія, що ніхто не думає про вступ України до НАТО".

Глава німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр минулого тижня заявив, що наразі виключає членство України в Альянсі.

 

comments powered by HyperComments