Помер Євген Сверстюк

Ніна Жаровська  |  Понеділок, 1 грудня 2014, 21:33
Сьогодні ввечорі обірвалось життя письменника і дисидента, члена ініціативи "Першого грудня" Євгена Сверстюка. Через два тижні йому б виповнилось 86.
Помер Євген Сверстюк

Про смерть Євгена Сверстюка повідомив  історик Володимир В'ятрович.

"У символічний день - 1 грудня, Україна втратила людину-символа Євгена Сверстюка", - написав він на своїй сторінці на Facebook.

Євген Сверстюк народився 13 грудня 1928 року на Волині. Він -  український письменник, філософ, гоголезнавець, головний редактор православної газети «Наша віра», президент Українського ПЕН-клубу, доктор філософії. Автор одного з найважливіших текстів українського самвидаву — "З приводу процесу над Погружальським". Політв'язень радянського режиму.

Батьки — селяни. Навчався у Львівькому державному університеті, відділення «логіка і психологія» філологічного факультету з 1947 до 1952 року. Потім — аспірант Науково-дослідного інституту психології Міносвіти України. Працював викладачем української літератури, старшим науковим працівником НДІ психології, завідуючим відділом прози журналу «Вітчизна», старшим науковим працівником відділу психологічного виховання НДІ психології, відповідальним секретарем «Українського ботанічного журналу».

У 1959-61 та в 1965 роках - за виступи проти дискримінації української культури, у 1972 - за промову на похороні Дмитра Зерова -  звільнявся з роботи за політичними мотивами. Переслідуваний протягом pp. за участь у «Самвидаві» і протести проти арештів і незаконних судів, у січні 1972 року — заарештований і в березні 1973-го засуджений за статтею 62 ч. I КК УСРСР за виготовлення і розповсюдження документів «самвидаву» до семи років таборів (відбував у ВС — 389/36 у Пермській) та п'яти років заслання (з лютого 1979-го — столяр геологічної експедиції в Бурятії). З жовтня 1983 до 1988 працював столяром на київській фабриці індпошиву № 2.

Після проголошення незалежності України був активним ідеологом дерадянізації країни. Широко відомі його публікації, присвячені подоланню радянського спадку в духовному житті.

Один з учасників ініціаивної групи "Першого грудня" — створеного у 2011 році об'єднання українських інтелектуалів та громадських діячів. У її складі був одним з авторів Національного акту свободи — пропонованого Верховній Раді України суспільного договору, який був опублікований 14 лютого 2014 року і мав на меті знайти шляхи виходу з політичної кризи.

comments powered by HyperComments