Похорон Євгена Сверстюка

Четвер, 11 грудня 2014, 08:58
4 грудня 2014 р., в день Введення Пресвятої Богородиці до храму, в Києві відбувся похорон Євгена Сверстюка – фундатора й беззмінного редактора газети «Наша віра», члена Патріяршої Ради УАПЦ, ревного парафіянина Різдво-Богородичного храму м. Києва.
Похорон Євгена Сверстюка

Євген Сверстюк помер 1 грудня 2014 р. на 86-му році життя від важкої хвороби. Він народився 13 грудня 1928 р. на Волині. По закінченні Львівського державного університету й аспірантури Науково-дослідного інституту психології працював у Києві. За свої політичні переконання й участь у правозахисному русі зазнав переслідувань – звільнявся з роботи, був засуджений на 7 років таборів і 5 років заслання. Був одним із лідерів відродження УАПЦ в Україні, протистояв спробам повернути її до конформістської моделі синодальної церкви.

Ввечері 3 грудня тіло спочилого було перевезено до його парафіяльного храму. Тут після всеношної служби собор священиків на чолі з настоятелем парафії прот. Валерієм Копійкою відправив парастас. Цілу ніч біля тіла Євгена Сверстюка відбувалося читання Псалтиря. Відчинений храм безперешкодно відвідували всі, хто хотів помолитися за спокій душі Євгена Сверстюка. З пошаною і вдячністю настоятель і парафіяни зустріли верховного архиєпископа і патріярха УГКЦ Святослава Шевчука, котрий відправив панахиду за спочилим.

Вранці 4 грудня в храмі було відправлено Архиєрейську Святу Літургію та чин похорону. Очолив богослужіння архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко). Співслужили прот. Валерій Копійка, прот. Іван Лещик (м. Миколаїв), прот. Дмитро Присяжний (м. Боярка), прот. Володимир Васьків (Львів), о. Назарій Момотюк (с. Березне Рівненської обл.), о. Володимир Червонников (м. Канів), о. Максим Стрихар (м. Київ). За богослужінням молився митрополит УГКЦ Любомир Гузар. Співав зведений хор Борисоглібського та Різдво-Богородичного храмів м. Києва. Розгрішальну молитву прочитав архиєпископ Ігор. Він же виголосив проповідь, у якій життєвий шлях Євгена Сверстюка розкрив як досвід важкого й чесного простування за Христом. Владика нагадав про брак розуміння й підтримки спочилого з боку влади й громадськости, що виявився під час розгрому редакції газети «Наша віра» 2005 р. Митрополит Любомир Гузар поділився думками про втілення в житті Євгена Сверстюка заповідей блаженства.

Під звуки дзвону «Андрій», пожертвуваного Різдво-Богородичному храмові Євгеном Сверстюком, тіло спочилого виноситься з церкви. Опівдні відбулося прощання з Євгеном Сверстюком у Будинку вчителя (колишній Центральній Раді), де так часто проходили заходи за участи спочилого. Серед інших до труни підійшли президент України Петро Порошенко, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, віце-прем’єр-міністр і міністр культури В’ячеслав Кириленко. Відбувся жалобний мітинг.

О 14.00 собор священнослужителів зустрічав тіло Євгена Сверстюка на Байковому цвинтарі. В останню путь спочилого проводжали десятки людей – колишніх дисидентів, парафіян київських храмів УАПЦ, літераторів, політичних діячів. Було відправлено панахиду, яку очолив архиєпископ Ігор. Співслужив собор священиків Харківсько-Полтавської, Рівненсько-Волинської та Львівської єпархій УАПЦ. Разом з ними молився єпископ УГКЦ Борис Ґудзяк. У прощальному слові владика Ігор назвав життя Євгена Сверстюка прикладом боротьби за свободу, а отже за виконання унікальної місії людини як образу й подоби Божої. Виступили Левко Лук’яненко, Семен Глузман, Василь Овсієнко, Олександр Сугоняко та ін. Востаннє залунало «Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас» і труна з тілом Євгена Сверстюка опустилася в землю.

Фоторепортаж про похорон вміщено за адресою: https://plus.google.com/photos/114248405139296196234/albums/6090955775991890993

Джерело: сайт Харківсько - Полтавської єпархії УАПЦ

comments powered by HyperComments