Рада Європи обурена тортурами в харківських тюрмах

Середа, 14 січня 2015, 11:56
Комітет Ради Європи із запобігання тортурам висунув серйозні звинувачення проти персоналу двох колоній в Харківській області України.
Рада Європи обурена тортурами в харківських тюрмах

У доповіді, оприлюдненій у Страсбурзі 13 січня за результатами вересневих перевірок в колоніях номер 25 (Олексіївська виправна колонія №25) та 100 (Темнівська виправна колонія №100) Харківської області, наводяться свідчення ув'язнених, які розповіли про жорстоке поводження з ними тюремного персоналу.

У доповіді задокументовані випадки, коли співробітники цих колоній били ув'язнених, ґвалтували їх кийками, надягали на них гамівні сорочки і затягували їм живіт так сильно, що це призводило до дефекації. У документі наголошується, що хоча тортури, очевидно, трапляються рідше, ніж просто жорстоке поводження, у делегації Ради Європи виникло виразне відчуття того, що управління в цих колоніях ґрунтується на системі залякування і насильства і багато ув'язнених бояться розповідати про те, як жорстоко з ними поводяться.

Ця доповідь була оприлюднена за згодою уряду в Києві на сайті Комітету РЄ щодо запобігання катувань. Комітет закликав українську владу негайно почати незалежне розслідування ситуації в цих колоніях і подбати про те, щоб ув'язнені не постраждали через те, що давали свідчення представникам Ради Європи. Київ повинен відреагувати на пред'явлені до нього претензії протягом двох місяців, відзначає агентство AFP.

comments powered by HyperComments