ІМІ: «Зростає кількість відмов у наданні доступу до інформації та побиттів журналістів» (інфографіка)

Анна Прокаєва  |  Понеділок, 19 січня 2015, 18:03
У період з 10 по 16 січня в Україні зафіксовано шість випадків фізичної агресії проти журналістів, по два випадки цензури та тиску на ЗМІ, п’ять фактів, які стосуються захисту свободи слова.
ІМІ: «Зростає кількість відмов у наданні доступу до інформації та побиттів журналістів» (інфографіка)

Прикметними особливостями тижня виявилися побиття журналістів «не при виконанні обов’язків», а з помсти. Один з випадків (на Чернігівщині) стосується матеріалу, опублікованого два роки тому. По окремих випадках міліція відмовляється відкривати справу по 171 ст., оскільки журналіст не перебував у стані виконання професійних обов’язків, а – як у Черкасах – у нічному клубі.

1.            У Києві знімальна група російського телеканалу LifeNews перешкоджала знімальній групі 5 каналу, а саме журналісту Азаду Сафарову, під час прямого включення під Генеральною прокуратурою.

2.            У Харкові був скоєний напад на офіс всеукраїнської газети “Слов'янка”.  Засновник газети Володимир Абраменко вважає, що напад був розправою кримінальників, які перевдяглися під ультрас.

3.            У Харкові на головного редактора та журналіста районної газети «Зоря» Василя Мірошника було скоєно напад невідомими.

4.            На Чернігівщині побили журналіста видання «Північний вектор» та позаштатного кореспондента газети «Маяк» (Корюківський район) Віктора Татарина через статтю, надруковану у газеті два роки тому.

5.            У Черкасах невідомі чоловіки побили журналіста місцевого телеканалу “Антена” Костянтина Штукалюка. Напад стався у нічному клубі “Манхеттен” в центрі міста, де журналіст відпочивав разом з друзями. Журналіст пов’язує інцидент з професійною діяльністю через критику в своїх сюжетах командування АТО.

Українські чиновники та владоможці і далі вважають, що інформація про них та про їхніх помічників є конфіденційною, а обговорення бюджету – закритим для висвітлення:

1.            Керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук відмовив кореспонденту миколаївського інтернет-видання «Преступности. НЕТ» Андрію Лохматову в отриманні інформації щодо П.І.Б. штатних помічників-консультантів народних депутатів, заявивши, що це є конфіденційною інформацією.

2.            Представників чернігівських засобів масової інформації не допустили на розширену нараду про проект обласного бюджету на 2015 рік та прогноз обласного бюджету на 2016-2017 роки. Головуючий на нараді в. о. голови Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій Журман попросив журналістів зафіксувати лише початок наради і покинути залу засідань.

На українські ЗМІ тиснуть як офіційно (через міжнародні структури), так і нелегальним шляхом, з допомогою DDoS-атак.

1.            Московський Червоний Хрест вимагає через суд стягнути з 18 українських та американських ЗМІ 170 млн рублів за позовом про захист честі і гідності.

2.            Сайт міжнародного українського каналу іномовлення Ukraine Today (група «1+1 медіа») піддався DDoS-атаці. Хакери намагалися перешкодити нормальній роботі ресурсу. Атака відбувалася через реєстратора доменних імен в Україні. Дії хакерів призвели до того, що сайт був недоступним для частини користувачів, в основному, за кордоном.

Позитивними тенденціями тижня є відкриття кримінальних проваджень  за фактам побиттів журналістів, покарання у вигляді штрафів та визнання неправомірності дій міліції за фактами перешкоджання журналістській діяльності. Житомирські журналісти висловили солідарність із колегою, якому погрожував молодий мажор, син депутата міськради.

1.            У Житомирі біля обласного УМВС відбувся пікет журналістів з вимогою поновлення кримінального провадження щодо хуліганства сина депутата міськради, який під час онлайн-трансляції сесії міськради вибив з рук оператора сайту “Житомир. info” планшет і погрожував «розібратися».

2.            Міліція визнала неправомірними дії свого співробітника, який перешкоджав блогеру В’ячеславу Поїзднику у зйомці всередині Індустріального райвідділу МВС у Дніпропетровську.

3.            У Запоріжжі посадовцю кредитної спілки присудили штраф у розмірі 850 грн за перешкоджання професійній діяльності журналіста.

4.            ГУМВС у Волинській області відкрили кримінальне провадження за  ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України у зв’язку зі зверненням знімальної групи про перешкоджання журналістській діяльності.

5.            За фактом побиття журналіста черкаського телеканалу “Антена” Костянтина Штукалюка попередньо відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

Для отримання додаткової інформації відвідайте www.imi.org.ua

 і www.freedomhouse.org/ukraine-media-watch.

Даний звіт підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

comments powered by HyperComments