Відлуння Донбасу докотилося до московських вулиць, - експерт

Субота, 28 лютого 2015, 20:03
Замах на ліберального російського політика Бориса Нємцова прямо посеред вулиці в Москві має явні ознаки політичного вбивства. Про це свідчить все, що відомо на даний момент.
Відлуння Донбасу докотилося до московських вулиць, - експерт

Стилістика скоєного злочину: Нємцова застрелили в спину чотирма прицільними пострілами з автомобілю, який проїжджав повз. Час нападу: напередодні призначеного на цю неділю (1.03.2015) опозиційної ходи під гаслом "Весна", яка мала пройти на околиці Москви в районі Мар'їно в знак протесту проти російської політики в Україні. Обрана жертва: протягом багатьох років Борис Нємцов належав до провідних діячів антипутінської опозиції і був одним з головних співорганізаторів протестної акції, запланованої на недільний день.

Звичайно, зараз передчасно пускатися в умоглядні міркування про політичні наслідки замаху. Перш за все, потрібне швидке, ретельне розслідування всіх прихованих обставин скоєного злочину. Втім, сама можливість такого розслідування викликає великі сумніви в умовах російської дійсності.

В Росії за останні роки постійно знижувалася кількість і якість публічних дискусій, які покладаються на факти і об'єктивний підхід, як у відкритому політичному просторі, так і в засобах масової інформації. Тому слід очікувати, що найближчим часом виникнуть і почнуть курсувати в суспільстві всілякі домисли і теорії змови з приводу події. Скажуть, що причиною вбивства Бориса Нємцова стали якісь бізнес-інтереси. Або що до загибелі політика призвела масивна критика, якої Нємцов роками піддавав Кремль і особисто президента Путіна.

А можливо, вилилися в насильство приховані чвари всередині російської опозиції. Нарешті, за замахом можуть стояти російські націоналісти, відповідальні також за останнє політичне вбивство, коли в 2009 році були застрелені адвокат-правозахисник Станіслав Маркелов і журналістка Анастасія Бабурова. На жаль, є побоювання, що вбивство Нємцова, подібно до багатьох інших політично мотивованихзлочинів, так ніколи і не буде розкрито повністю.

Якщо врахувати протестну ходу проти української політики Кремля, спочатку заплановану на завтрашній день, то причини злочину слід було б пошукати і в цьому контексті. На даний момент багато що говорить на користь цієї версії. Сподвижники Нємцова вже повідомили про те, що політик мав намір оприлюднити факти і документи, присвячені російському втручанню в конфлікт в Україні, в тому числі з питання присутності в Донбасі регулярних військових підрозділів з Росії. У всякому разі, російські праворадикали, пов'язані з донбаським рухом "Новоросія", вже радіють з приводу смерті Бориса Нємцова в своїх соціальних мережах.

В одному можна бути впевненим точно: жорстоке вбивство одного з провідних російських опозиціонерів ще більше загострить політичний клімат в Росії. Ненависть до інакомислячих, яка роками розпалювалася і російськими політиками, і в ЗМІ, досягла нестерпного рівня. Портрети Нємцова та інших російських критиків Путіна впродовж років неодноразово ставали в буквальному сенсі слова мішенями для учасників молодіжних таборів, організованих Кремлем. Ось чому саме Кремль з президентом Путіним і несуть відповідальність за цю отруєну політичну атмосферу.

Джерело - "Главное"

comments powered by HyperComments