У Литві хочуть оприлюднити імена інформаторів КДБ

Неділя, 3 травня 2015, 17:16
У Литві хочуть оприлюднити імена осіб, які зізналися, що таємно співпрацювали з совєтськими спецслужбами.
У Литві хочуть оприлюднити імена інформаторів КДБ

Як інформує Цензор.НЕТ з посиланням на Delfi, таку можливість розглядає політична рада правлячої коаліції Литви. «Ми обговорили питання секретності щодо працювали з КДБ людей, оскільки пройшло вже 15 років, і, можливо, прийшов уже час не продовжувати цю секретність, і можна буде дати суспільству відкрито ознайомитися", - повідомив після останнього засідання політради журналістам прем'єр Альгірдас Буткявічюс.

Це підтвердив і лідер партії «Порядок і справедливість» Роландас Паксас. «Є встановлений термін, після якого можна або продовжити термін, або тримати під секретом, або оприлюднити. Йшлося саме про те, що зараз робити, і як прем'єр, так і спікер Сейму, так і я, висловилися, що потрібно оприлюднити», - сказав Р.Паксас.

За словами голови парламентського комітету з національної безпеки і оборони Артураса Паулаускаса, цього року закінчується дія терміну секретності щодо справ тих, хто зізнався у співпраці з КДБ. І комісія з координування охорони таємниць повинна буде вирішити, чи продовжувати дію грифа секретності.

«Усі справи зізналися, а їх понад 1500, в 2009 році були передані в Центр геноциду. Гриф «таємно» діяв з самого початку, як вони зізналися. Зараз пройшло 15 років і Центр геноциду повинен вирішити, чи запропонують вони комісії з координації охорони таємниць продовжити цей термін, а він може бути продовжений до 10 років, і може продовжуватися без обмежень, або вирішити, що їх потрібно розсекретити ", - сказав А.Пауласкас.

Нагадаємо, що набув чинності у 2000 році закон про колишніх співробітників КДБ і інших совєтських спецслужб дозволив зізнатися і зареєструватися в спеціальній комісії з засекречуванням даних.

Тим, хто приховує свою співпрацю з КДБ загрожує оприлюднення і деякі обмеження в професійній діяльності. Можливість зізнатися була і раніше, в 1991-92 рр. - Тимчасової комісії Верховної Ради. «Вони зізналися в дуже різний час, і в 1991, і після 1999 гг, і в 2006 році», - сказав А.Паулаускас.

Після встановлення терміну добровільного визнання, Комісії з люстрації у співпраці зі спецслужбами СРСР зізналися 1589 чоловік. На основі залишилися документів КДБ роблять припущення про те, що в 1940-1991 рр. з КДБ ЛітССР таємно співпрацювали близько 118 000 чоловік. До 11 квітня 1990 могло бути знищене 36237 особистих і робочих справ агентів. Вивезено 8539 таких справ. Залишилося число справ, за підрахунками, становить 0,62% всього архіву колишнього КДБ.

comments powered by HyperComments