Біля Австралії знайшли уламки корабля, на котрому Наполеон втік з Ельби

Середа, 24 червня 2015, 17:00
Судно L'Inconstant, на якому Наполеон Бонопарт біг з Ельби, після битви при Ватерлоо перейшло в руки англійців і було перейменоване в Swiftsure. Відомо, що воно затонуло на шляху з Сіднея на Маврикій в 1829 році.
Біля Австралії знайшли уламки корабля, на котрому Наполеон втік з Ельби

Уламки судна французького імператора Наполеона Бонапарта, на якому він втік з місця свого заслання на острові Ельба, знайдені біля берегів Австралії майже через два століття після його краху, повідомляє австралійська газета Perth Now.

Після падіння наполеонівської імперії і зречення престолу в 1814 році Наполеон був засланий на острів Ельба, що знаходиться між Корсікою і материковою Італією. Пізніше він втік з острова на невеликому судні L'Inconstant.

Після поразки Наполеона у битві при Ватерлоо судно перейшло в руки англійців, які перейменували його в Swiftsure. Відомо, що судно затонуло після зіткнення з кораловим рифом на північ від мису Сидмут (Cape Sidmouth) на шляху з Сіднея на Маврикій в 1829 році.

 

Корабель виявив режисер і дослідник підводного світу Бен Кропп, який займався дайвінгом на Великому Бар'єрному рифі впродовж 60 років. На рахунку Кроппа вже більше 100 знайдених кораблів.

Попри те, що велика частина судна була похоронена в сипких пісках, Кропп зміг ідентифікувати його за допомогою історичних записів про місце його катастрофи, а також баластних каменів і гончарних виробів, знайдених на місці.

«Ця знахідка міжнародного значення, оскільки вона має зв'язок з Наполеоном», - заявив дослідник.

Він додав, що зміг вичислити місце знаходження судна, яке потонуло, завдяки грабіжникам, що знайшли його в 1830 році. Грабіжники були помічені з іншого човна, і факт їх перебування на цьому місці був зафіксований в документах.

Представник Департаменту охорони довкілля і культурної спадщини (EHP) повідомив, що нині відкриття Кроппа вивчається. Він також підтвердив той факт, що судно затонуло в 1829 році саме біля мису Сидмут.

«EHP встановив контакт з містером Кроппом з цього питання і розраховує отримати офіційне повідомлення про відкриття, як вимагається відповідно до державного і федерального законодавства», - повідомив представник.

Кропп припускає зняти документальний фільм про історичну знахідку, пошукам якої він присвятив близько двох років.

comments powered by HyperComments