Україні Америка зброю поки не дасть

Понеділок, 29 червня 2015, 13:20
Санкції проти РФ США та ЄС готові посилити, про це повідав віце-президент США Джо Байден. За його словами, ця позиція чітко була заявлена, санкції проти РФ були і будуть, доки не дотримуються цілком Мінських домовленостей. А якщо агресія буде ще більшою, міри стануть ще жорсткішими. Про це Байден розповів у Центрі з питань нацполітики Проекту нацбезпеки Трумана.
Україні Америка зброю поки не дасть

Також Байден наголосив про надання Україні зброї. За його словами, у Вашингтоні зараз вирішують, чи треба давати українській державі летальну зброю. Поки ця думка не одержала перевагу. Україні потрібне військове обладнання, а також навчання, в цьому питанні США старається допомагати.

Російський агресор, каже віце-президент США, вимагає більше рішучих дій та послідовності від західних держав. За його твердженням, зараз  весь світ зацікавлений в тому, щоб в Україні розвивалася могутня демократична, незалежна держава, в якій не було б корупції, та були б позитивні реформи.

За словами Байдена, зараз необхідно переоснащити НАТО, аби реагувати на нові загрози. Ситуація в Україні показала, що в агресії багато різних форм. РФ своїми діями продемонструвала, що може бути, якщо велика сила використовує асиметричну тактику, аби зробити сусіда слабшим, роблячи загрози в плані енергетичних поставок, в питанні корупції та інших моментах життя.

Байден розказав, що майже кожного тижня спілкується з українськими керівниками Яценюком та Порошенком, які досягли чималих успіхів у створенні законів у плані обмеження впливу олігархів та хабарництва. Тепер їм треба застосувати на практиці ці закони. Поки українські керівники будуть дотримуватися своїх обіцянок щодо реформ, США буде  допомагати Україні.

До кінця 2015 року, якщо в Україні будуть добре проводитися реформи, держава зможе одержати кредит у 3 мільярди доларів від Америки.

Від початку кризи, запевнив Байден, Україні вже дали понад 420 мільйонів доларів, 200 з яких пішло на ЗСУ, Нацгвардії та прикордонників. Цьогоріч Україні дали 1 мільярд кредитних гарантій, ще один мільярд підписали у травні 2015 року.

Основна загроза перед західними країнами, говорить Байден, - використання російської корупції та олігархів за кордоном. Ця корупція не лише викачує ресурси, але і породжує недовіру до Уряду, а також кидає виклик честі та гідності особистості. Головне завдання українців – змогти протистояти використанню корупції як важелю нової зовнішньої політики.

 

comments powered by HyperComments