Воскресіння Христове — найголовніше свято православного календарю

Неділя, 1 травня 2016, 11:15
З Великоднем пов’язана безліч чудесних подій. Одна з тих, що віряни можуть спостерігати щорічно — сходження Благодатного вогню.
Воскресіння Христове — найголовніше свято православного календарю

У ніч на 1 травня настало найголовніше свято для православних християн — Великдень, встановлений на честь головної євангельської події — Світлого Христового воскресіння.

Свято ще називають Пасхою, тобто Днем, в який здійснився перехід від смерті — до життя і від землі — до Неба. Вночі, на третій день після страждань і смерті, Ісус Христос силою Свого Божества ожив, тобто воскрес із мертвих.

Напередодні Великодня, у Велику суботу, в храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі проводиться спеціальне богослужіння. Святе Світло чудесним чином з’являється на Гробі Господньому. Винесення Благодатного вогню символізує вихід з Гробу Світла істинного, тобто воскреслого Ісуса Христа.

Частинку Святого Світла доставили спочатку в Київ, а потім чартерним авіарейсом — в Міжнародний аеропорт «Харків». Після аеропорту він відправився в Собор Благовіщення Пресвятої Богородиці, де свої свічки від нього змогли запалити віруючі.

Пасхальна служба починається опівночі з суботи на неділю; вся вона сповнена духовної радості і тріумфу.

Починаючи з пасхальної ночі і наступні сорок днів у віруючих прийнято за апостольським звичаєм христосуватися — вітати один одного словами: «Христос воскрес!» — «Воістину воскрес!», при цьому тричі цілуючись.

Головними атрибутами святкового столу є фарбовані яйця, паску і паска (солодка страва із сиру з родзинками). Фарбоване яйце (раніше — це були тільки червоні яйця) — символ миру, закривавлений Ісуса Христа і через це відроджується до нового життя. Паска (високий хліб із здобного тіста) — символ тіла Господнього, до якого повинні причащатися віруючі. Вся ця пасхальна їжа освячується в церкві напередодні — в Страсну суботу.

У пасхальну ніч і весь наступний тиждень, який називається Світла седмиця, прийнято святкувати, гуляти, влаштовувати великодні трапези з пасками, сирними пасками і м'ясними делікатесами. Діти «христуються» фарбованими яйцями, прийнято ходити один до одного в гості, дарувати і приймати подарунки.

За матеріалами «Восточного Дозора». Фото — Дмитро Верещинський.

comments powered by HyperComments