The Economist назвав Кернеса перешкодою на шляху розвитку Харкова

Ганна Старкова  |  Понеділок, 30 травня 2016, 19:04
Закордонні журналісти вважають, що сьогодні друге за розміром місто є лакмусовим папірцем здатності України задовольнити своїх російськомовних громадян і перетворитися на функціональну країну.
The Economist назвав Кернеса перешкодою на шляху розвитку Харкова

Автори статті «The city beta-testing Ukraine’s revolution» називають Харків величнішим за «присипаних вугіллям» сусідів: розвиток промисловості тут почався у 1800-х рр., за СРСР місто перетворилося на центр інженерної думки.

У публікації вказуються різні джерела підживлення проросійських настроїв. Мовляв, більшість харків’ян гадають, що насилля має зовнішні джерела, але є й ті, хто переконаний у наявності достатньої підтримки серед містян.

Втрата російського ринку завдала удару по державних компаніях-монополістах. Негатив відчули ХАЗ, ХТЗ, «Турбоатом», танковий завод. Деякі зовсім стали. У виданні зазначають, що іноземці бояться інвестувати через близьке розташування до російського кордону, а українці віддають перевагу товарам і нерухомості.   

Водночас у місті стрімко розвиваються новітні інформаційні технології. Більше 200 місцевих ІТ-компаній працюють з великими компаніями з Європи і США та налічують 14 тисяч висококваліфікованих працівників.

За таких умов Харків може стати технологічним центром України, але існує вагома перешкода – погане врядування. Головним прикладом The Economist називає мера Геннадія Кернеса.

«Звинувачений у шахрайстві в 1990-х роках, пан Кернес тепер займається дуже непрозорим бізнесом в сфері медіа, телебачення і на ринку нерухомості. Завдяки показовим витратам на побудову нової православної церкви і парку розваг для дітей, він здобув прихильність 66% харків'ян на виборах в жовтні. «Реальна політика» відбувається за кулісами і стає очевидною лише тоді, коли призводить до спалаху насильства», — пишуть закордонні журналісти, вказуючи, що під час кризи 2014 року Харківський міський голова відверто підтримував проросійські сили, але в останній момент перейшов на інший бік. Невдовзі після цього його підстрелили.

Розчарований, сповнений потенціалу і стримуваний поганими лідерами, Харків здається The Economist Україною в мініатюрі. «В 2014 році в місті краном скинули величезну статую Володимира Леніна, лишивши від нього лише розбитий постамент. Київським новим революціонерам доведеться постаратися, щоб з ними не сталося те ж саме», — підсумовують закордонні медійники.

comments powered by HyperComments