На Афоні знайшли келію українського ченця XVII століття

Середа, 22 червня 2016, 16:11
На Афоні знайшли келію українського ченця XVII століття

 

Недалеко від монастиря Пантократор знайдено келію, де прийняв чернецтво відомий українець преподобний Паїсій Величковський.

«Нашій дослідницькій групі вдалося відшукати на Афоні місце розташування святині, що має величезне значення для історичної спадщини українського народу. У середині XVIII століття наш співвітчизник Паїсій Величковський, який вніс величезний внесок в історію всього православ'я, саме тут прийняв чернечий постриг. Про існування келії святих рівноапостольних Костянтина і Єлени відомо з житія Паїсія Величковського. Сьогодні ми вивчаємо, якою була келія при преподобному Паїсії Величковському – її зовнішній вигляд, оздоблення», — цитує прес-служба БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон» засновника фонду Дмитро Ворону.

Преподобний Паїсій Величковський — уродженець Полтави, православний старець, аскет, святий, служіння якого проходило в Україні, на Афоні та в Молдові. Преподобний Паїсій відомий також як перекладач праць святих отців з грецької мови, зокрема він перевів на церковно-слов'янську мову «Добротолюбіє» — улюблене духовне читання ченців і мирян.

Пошукову експедицію відрядили в рамках підготовки зйомок історично-документального фільму про Афон. «Про те, що це келія святих рівноапостольних Костянтина і Єлени, свідчать документи монастиря Пантократор: ктиторські записи (1697 р.), документи за борговими зобов'язаннями (1779 і 1797 рр.). На жаль, до наших днів храм і келія не вціліли, залишився лише фундамент храму, частина стіни келійного корпусу і опорна стіна. Недалеко від корпусу знаходиться колодязь, в якому братія збирала дощову воду для своїх потреб», — повідомив Дмитро Ворона. За його словами, це не перше відкриття на Афоні, пов'язане з історичною спадщиною України.

comments powered by HyperComments