Українців з ID-паспортами не пускають до Білорусі

Субота, 1 жовтня 2016, 13:52
Попри те, що процес заміни українських паспортів-книжок на нові паспорти-картки масово почався тільки сьогодні, ті одиниці громадян України, в котрих уже є ID-паспорти, не можуть потрапити в Білорусь.
Українців з ID-паспортами не пускають до Білорусі

Ба більше! Не можуть повернутися назад на батьківщину. Поки що в числі таких «щасливчиків» в основному молоді люди у віці від 16 до 20 років, які одразу отримали паспорти нового зразка.

Як пише видання «Вечірній Брест», паперовий паспорт-книжка, будучи внутрішнім документом, дозволяє його власнику на підставі двосторонньої угоди про безвізовий режим між урядами Білорусі та України спокійно їздити туди-сюди. Тим часом, згідно з тією ж угодою між двома державами, внутрішній український паспорт нового зразка не може розглядатися як документ для пропуску через кордон Республіки Білорусь.

«Коли мова йде про в'їзд в нашу країну, то порядок простий. Ми пояснюємо, що за новим паспортом перетнути державний кордон не можна. Для цього потрібен або закордонний, або внутрішній паспорт старого зразка. Найчастіше буває, що в людини, яка пред'являє ID-карту, є і необхідні документи. Якщо ж їх немає, на жаль, доводиться повертати громадянина додому», – розповідає начальник білоруського відділення прикордонного контролю «Мокрани» Сергій Бишік.

Також проблеми в українців виникають і при виїзді з Білорусі назад додому, якщо виявляється, що, крім карти, у громадянина України немає ніяких документів. У наявності відразу два адміністративних порушення: режиму державного кордону (ст. 23.31 КоАП РБ) і законодавства про правовий стан іноземних громадян і осіб без громадянства (ст. 23.55).

«У цьому випадку нам доводиться направляти людину до Бресту, щоб в українському консульстві вона отримала відповідне посвідчення на право повернення на батьківщину. А щоб громадяни дійсно дісталися до консульства, а не піддалися спокусі перетнути кордон незаконно, організуємо супровід», – пояснює Сергій Бишік.

Незважаючи на те, що за вищезгаданими статтями Кодексу про адмінправопорушення передбачається покарання у вигляді штрафу, на перший раз порушники білоруського закону обходяться попередженням.

Як зазначає білоруське видання, ця ситуація обговорюється в Україні ще з березня 2016-го.

«І поки ніяких змін немає. Українська сторона досі не ініціювала процедуру про визнання даних нового паспорта в якості дійсного документа для перетину білоруського кордону», – підтвердив прес-секретар МЗС РБ Дмитро Мирончик.

Нагадаємо, з 1 жовтня набирає чинності закон, згідно з яким внутрішнім паспортом-карткою можуть обзавестися не тільки 16-річні підлітки, які отримують документ уперше, але і інші громадяни України.

comments powered by HyperComments