Японія зажадала від РФ повернути всі острови південної частини Курил

Четвер, 6 жовтня 2016, 00:47
Глава японського МЗС Фуміо Кисида заявив, що Токіо на переговорах з Росією домагається визнання приналежності Японії всіх островів південної частини Курил.
Японія зажадала від РФ повернути всі острови південної частини Курил

«Ми виходимо з того, що це споконвічні території нашої країни. Грунтуючись на такій позиції, ми вимагаємо визнання приналежності Японії чотирьох північних островів», – сказав Фуміо Кисида.

В Токіо також стверджують, що до складу Курил не належать розташовані на півдні архіпелагу острова Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, які, на думку японської влади, є продовженням найпівнічнішого японського острова Хоккайдо. В результаті Токіо наполягає на передачі йому цих територій.

23 вересня повідомлялося, що позиція Японії про необхідність повернення їй усіх чотирьох островів південних Курил залишається незмінною.

У 1956 році СРСР і Японія підписали Спільну декларацію, в якій зазначалося, що Токіо після укладення мирного договору отримає Хабомаї та Шикотан.

Ідея передачі Японії спочатку двох островів, як це обумовлено в декларації 1956 року, обговорювалася в 2001 році на зустрічі лідерів Росії та Японії Володимира Путіна і Есіро Морі. Однак після приходу до влади Дзюн'їтіро Коїдзумі цю ідею відклали.

Відносини Москви і Токіо довгі роки затьмарює відсутність мирного договору. Японія претендує на острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року.

comments powered by HyperComments