Звідки беруться «британські вчені»

Субота, 12 листопада 2016, 03:38
..А також канадські, голландські та усілякі різноманітні японські і австралійські, а заодне й їхні «дивовижні дослідження».
Звідки беруться «британські вчені»

Знамениті «британські вчені», які часто представляють результати досить дивних досліджень, є твором системи надання грантів. Такого висновку дійшли британські математики, проаналізувавши роботу грантових агентств Британії та Австралії за допомогою математичних методів і статистики успішності подачі грантових заявок і їх результатів. Свої висновки вчені опублікували в PLoS Biology.

Математики заявили, що система видачі грантів просто потурає тим «вченим», які подають заявку на гучні досліди у відносно малих масштабах і мають занадто низький рівень достовірності.

«Це важлива проблема. Багато гучних відкриттів, про які заявляють такі вчені, дуже часто виявляються помилковими, але при цьому їх часто публікують і обговорюють. Ми вважаємо, що спонсори повинні вибирати ті дослідження, які відповідають на важливі питання і мають хорошу методологію, а не ті, які ведуть до дивних висновків і цікавих інтерпретацій», – заявив Ендрю Хиггинсон з університету Ексетера (Великобританія).

Математики підрахували, що результати лише 10-40% «досліджень» є вірними. Отже, на думку вчених, такої ситуації можна було б уникнути, якби система видачі грантів була орієнтована на якість методів і результатів досліджень, а не на їх сенсаційність.

Коротше кажучи, тугодуми-математики, котрим, схоже, не дісталося грантів, «наїхали» на спритних «грантоїдів».

comments powered by HyperComments