«Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за напад на нічний клуб в Стамбулі

Понеділок, 2 січня 2017, 11:37
«Солдат халіфату» здійснив атаку у тому місці, де «християни відзначають своє відступницьке свято»
«Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за напад на нічний клуб в Стамбулі

Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за напад на нічний клуб в Стамбулі в перший день Нового року, внаслідок якого загинули 39 людей.

Як йдеться в заяві угруповання 2 січня, що «солдат халіфату» здійснив атаку, де «християни відзначають своє відступницьке свято».

Турецькі щоденні газети Hurriyet і Карар раніше 2 січня повідомляли, що турецькі силовики підозрювали «Ісламську державу» у причетності до нападу. Видання також повідомили, що підозрюваний, ймовірно, був з Узбекистану або Киргизії. Пошуки нападника, який зник з місця події, тривають.

Вночі 1 січня озброєний нападник відкрив вогонь у нічному клубі Reina в історичному районі Стамбула Ортакей, коли там зібралося понад півтисячі людей для святкування Нового року. Повідомляється, що він розстріляв охоронця на вході, і, за попередніми даними, увійшов до клубу в костюмі Санта-Клауса. В результаті атаки 39 людей загинули і 69 зазнали поранень.

Чиновники заявили, що 24 з 39 загиблих були іноземцями. Четверо поранених перебувають в критичному стані. Влада Туреччини кваліфікувала напад як терористичний акт. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган назвав теракт у Стамбулі в спробою створити «хаос» в країні.

Генконсульство України в Стамбулі повідомило, що серед жертв громадян України немає.

Петро Порошенко засудив теракт у Стамбулі, який стався нічному клубі Reina у новорічну ніч.

«В Україні шоковані звісткою про жахливий терористичний акт, підступно скоєний у новорічну ніч у Стамбулі, який спричинив десятки людських жертв. Ми поділяємо скорботу турецького народу. Сумуємо разом з тими, хто втратив рідних та близьких, – йдеться у тексті співчуття, направленому президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану. – Від імені народу України та від мене особисто прошу передати глибокі співчуття і слова підтримки родинам загиблих і побажання найскорішого одужання усім пораненим.

Про це глава держави написав на своїй сторінці в Тwitter.

«Рішуче засуджую жорстокий теракт у Стамбулі в новорічну ніч. Мої думки – із сім'ями жертв. Тероризм має бути зупинено», – написав він.

Також свою солідарність з турецьким народом у боротьбі з терором висловив глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін:

«Жахлива звістка зі Стамбула. Терористична атака в нічному клубі забрала життя десятків людей. Солідарні з турецькими друзями у боротьбі з терором», – написав він.

comments powered by HyperComments