У Стокгольмі здійснено теракт: усі подробиці, фото

П'ятниця, 7 квітня 2017, 22:31
Теракт в Стокгольмі стався 7 квітня. В результаті щонайменше загинули троє людей, вісім отримали поранення.
У Стокгольмі здійснено теракт: усі подробиці, фото

Вантажівка в'їхала у натовп людей у Стокгольмі, повідомляє AFP.

За словами очевидця трагедії, вантажівка на великій швидкості врізалася в людей, які гуляли Дроттнінггатаном — головною пішохідною вулицею Стокгольма. Машина зупинилася після того, як в'їхала у вітрину одного з магазинів. Хто перебував за кермом, не уточнюється. 

Пізніше з'явилося повідомлення, щоправда, дані не підтверджені: кількість загиблих зросла до п'яти.

Шведська поліція кваліфікувала наїзд як теракт.

Серед жертв теракту в Стокгольмі перевіряється наявність українців, повідомлялося в Twitter МЗС України.

Внаслідок теракту в Стокгольмі власті прийняли рішення про припинення залізничного сполучення столиці Швеції з іншими містами країни і закриття міського метро. На сайті поліції Стокгольма з'явилося звернення з закликом до мешканців міста утриматися від поїздок у центр міста.

Теракт в Стокгольмі прокоментував прем'єр-міністр Швеції Стефан Льофен. За його даними, підозрюваний заарештований: «Швеція зазнала нападу. Все вказує на те, що був здійснений теракт», – сказав Льофен.

Пивоварна компанія Spendrups, якій належить вантажівка, заявила, що вона була викрадена раніше: «Під час доставки в ресторан Caliente хтось стрибнув у кабіну водія і поїхав на машині, поки водій розвантажувався», – повідомили в компанії.

Згодом у шведських ЗМІ з'явилося повідомлення про затримання другого підозрюваного. Після скоєння наїзду чоловік у масці спробував сховатися з місця події. Поліція обшукала вантажівку і не знайшла жодних вибухових речовин. Водночас  офіційного підтвердження інформації про затримання підозрюваних поки що не прозвучало.

Глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що напад на будь-яку з держав-членів є нападом на весь Європейський Союз. Заява Юнкера розміщена на сайті Єврокомісії. Від імені Європейської комісії він висловив співчуття сім'ям загиблих і віддав належне роботі перших прибули на місце теракту. Юнкер також сказав, що терористи в Стокгольмі вчинили напад на європейський спосіб життя.

«Ми солідарні з народом Швеції, і шведська влада може розраховувати на те, що Європейська комісія підтримає її будь-яким можливим способом», – заявив глава Єврокомісії.

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття у зв'язку з терактом в Швеції. Про це він написав у Twitter: «Шокований терористичним актом в Швеції. Глибокі співчуття дружньому шведському народові, сім'ям загиблих і постраждалих в Стокгольмі».

Висловив співчуття і прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у своєму акаунті в Facebook: «Жахливі новини із Швеції. У Стокгольмі постраждали ні в чому не винні люди. За попередніми оцінками шведських властей –- ймовірно мова йде про терористичний акт. Ми добре знаємо, що таке тероризм – кожогон дня боремося з тероризмом на Сході України. Співчуваємо Швеції, сім'ям жертв і постраждалих», – написав Гройсман.

Поліція опублікувала фото чоловіка, який підозрюється у скоєнні теракту в Стокгольмі. Фото оприлюднило керівництво поліції Швеції на прес-конференції, передає Aftonbladet.

comments powered by HyperComments