ПАРЄ проведе термінові дебати щодо українського закону про освіту

Понеділок, 9 жовтня 2017, 23:31
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) на осінній сесії проведе термінові дебати з приводу сьомої статті українського закону «Про освіту».
ПАРЄ проведе термінові дебати щодо українського закону про освіту

Таке рішення Бюро ПАРЄ прийняло 9 жовтня, тим самим відреагувавши на запит угорських і деяких інших депутатів, повідомляє «Справжня Варта»

Керівний орган асамблеї мав обрати для дебатів одну з трьох тем – масові порушення прав людини в М'янмі, криза в Каталонії або український мовне питання. По суті, стояв вибір між двома останніми, інакще парламент міг відмовитися від термінових дебатів.

Від обговорення каталонського кризи відмовилися, мовляв, щоб не розпалювати конфлікт. Українське питання також не змогли відразу прийняти – голоси розділилися навпіл. Противники його розгляду аргументували, що необхідно дочекатися висновку Венеціанської комісії, однак з другого разу, хоча й з мінімальною перевагою, але таки затвердили.

Не обішлося без «копіткої роботи» противників мовної норми українського закону. У понеділок в коридорах Палацу Європи поширювалися відповідні пам'ятки. У брошурах, які роздавали депутатам, стверджується, що українське законодавство є найгіршим у регіоні. Брошура не містить жодних вихідних даних, але виходячи з її змісту, можна припустити, що підготовла вона представниками Угорщини.

У Міністерстві освіти і науки України наполягають, що мовні положення нового закону не порушують Європейську хартію регіональних мов чи мов меншин і Рамкову конвенцію про захист національних меншин.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments