Чи варто серйозно сприймати соціологічні дослідження пов’язані з виборами?

Жанна Титаренко  |  Четвер, 23 вересня 2010, 20:19
З одного боку, справжні результати можуть не оприлюднюватися, або ж спотворюватися на користь якогось кандидата чи партії, а з іншого, доля правди в них є.
Чи варто серйозно сприймати соціологічні дослідження пов’язані з виборами?

Для Харкова правдою є те, що значна частина населення підтримує Партію регіонів і Геннадія Кернеса особисто, а от чи дійсно це так, можна посперечатися.

Саме про це та інше, сьогодні йшла мова на прес-конференції.

Журналістів найбільше цікавило те, яка організація чи особа замовила політично-соціологічне дослідження настроїв мешканців Харкова. Але представники центру Українського Соціологічного Стандарту (УСС) заявили, що таку роботу вони провели повністю безкоштовно, виходячи з власних інтересів, а також для того, щоб заробити собі імя на майбутнє.

Таке соціологічне дослідження представник центру УСС Денис Подьячев назвав маркетинговим кроком і самопопуляризацією.

На запитання про те, як люди сприймали соціологічне опитування, представники центру УСС відповіли, що від 50 до 70% людей відмовлялось давати відповіді на питання.

За словами соціологів, дослідження політичних настроїв мешканців міста проводилися лише в спальних районах Харкова. Таких точок було 16, але відомо, що весь Харків буде поділено на 50 територіальних округів. Було опитано більше тисячі людей, але до уваги взяли відповіді лише 830 респондентів.

Для того, щоб отримати більш реальну картину треба опитати якомога більшу частину населення. Деякі експерти вважають, що з такого малесенького дослідження скликати прес-конференцію і заявляти у ЗМІ про те, що мешканці Харкова найбільше підтримують Геннадія Кернеса не є об’єктивно.

Отже, нам пропонується повірити в те, що соціологи виключно для власної забави провели «серйозне» соціологічне опитування, охопивши лише частину міста, і на підставі невеличкої анкети повідомили журналістам загальновідомі факти.

 

comments powered by HyperComments