Відродження промисловості Харківщини - правильний шлях

Світлана Кушнір  |  П'ятниця, 24 лютого 2017, 11:41
Харківщина зустрічала київський урядовий десант.
Відродження промисловості Харківщини - правильний шлях

Юлії Світличній, голові Харківської обласної держадміністрації, було що показати високим офіційним особам. І поговорити про шляхи вирішення ряду наріжних завдань, щоб промислові гіганти краю знову, з подачі уряду, запустили свої потужності. Таким чином, виробивши продукцію, поповнити дохідну частину держбюджету і забезпечити роботою десятки тисяч харків'ян.

До Харкова 23 лютого прибули з офіційним візитом прем'єр-міністр Володимир Гройсман, перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку України Степан Кубів, віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон, заступники міністра фінансів, міністра оборони та міністра інфраструктури, голова Державної авіаційної служби України, керівники державного концерну «Укроборонпром» і ДП «Антонов», корпорації «Українська авіабудівна компанія», ПАТ «ФЕД» та ДП ХМЗ «ФЕД», ХАЗу, АТ «Мотор Січ» та інших.

Спочатку Юлія Світлична показала прем'єру Гройсману промислову гордість Харкова - держпідприємство «Завод ім. В.О.Малишева». За минулий рік завод показав рекордне зростання промислового виробництва - 273% (порівняно з 2015 роком).

А прем'єр під час візиту не втримався, і навіть виклав у Facebook щойно зняте відео, на якому свою маневреність демонструє танк «Оплот». Саме його й роблять на Малишева. «Оплот» - оборонна міць країни. А якби держконцерн «Укроборонпром» і Міноборони цього року ще й збільшили свою заявку на виробництво таких сучасних оборонно-наступальних машин - тоді б ситуація зі стабільною роботою заводу була практично повністю вирішена. Як і питання модернізації української армії й оснащення її кращими сучасними зразками вітчизняної військової техніки.

До речі, концерн «Укроборонпром» є органом управління для 13-ти з 30-ти державних промислових підприємств області. Минулого року, завдяки тісній співпраці керівника Харківської ОДА з "Укроборонпромом" вдалося залучити до програми імпортозаміщення загалом 62 підприємства регіону. А це - тисячі робочих місць, стабільна зарплата, зниження рівня безробіття в області.

Варто зазначити, що Юлія Світлична стримала своє слово, пообіцявши на початку року максимальну увагу керівників держави до питань відновлення роботи ще одного містоутворюючого підприємства - Харківського авіаційного заводу. Можна сказати, що саме з подачі Світличної у Харкові відбулося виїзне засідання Кабміну з питань розвитку авіаційної промисловості.

На цій закритій нараді прем'єр-міністр Гройсман зазначив, що Україна успішно здійснила процес імпортозаміщення та рухається до створення повного циклу виробництва в авіабудуванні.

Крім того, він назвав унікальною продукцію харківського заводу точного приладобудування «ФЕД», який для вітчизняної авіаційної промисловості виробляє паливно-регулююче й насосне обладнання, системи енергозабезпечення та гідроагрегати.

Оглянувши виробничі потужності Харківського авіазаводу, прем'єр Гройсман визнав, що відносно авіабудування «ми повинні зняти бар'єри, які гальмують розвиток. У нас є знання і технології, щоб випускати власну конкурентну продукцію». А перший віце-прем'єр-міністр - міністр економрозвитку Степан Кубів додав, що відродження промисловості - це правильний шлях для Харківського регіону і для держави загалом.

Нарешті, правильні слова і правильні висновки. Україна підніметься з колін лише завдяки власному виробництву. Так, проблеми є скрізь. Катастрофічний і затяжний спад у промисловості, закриття російського ринку, куди більшою мірою була орієнтована продукція важкого й точного машинобудування, непроста ситуація з освоєнням нових ринків збуту. Можна багато й довго говорити про проблеми, а можна конкретно їх вирішувати. Поетапно, крок за кроком, але системно, цілеспрямовано і до позитивного фіналу.

Так, як це зробила харківська регіональна влада, скоординувавши зусилля з «Турбоатомом», якому допомогла у 2016 році отримати довготерміновий портфель замовлень. І вже нинішнього року це підприємство з виробництва і ремонту турбін почне реалізацію масштабного проекту реконструкції трьох агрегатів Київської ГАЕС (сума контракту 562,4 млн. грн., період реалізації проекту 2017-2021 роки).

Або як це зробила голова ХОДА Юлія Світлична з Харківським тракторним заводом, який після двох років простою запустив свої потужності у перших числах січня поточного року. ХТЗ - найбільше в Україні і країнах СНД підприємство з виробництва уніфікованих гусеничних і колісних сільськогосподарських тракторів загального призначення. З моменту запуску й до кінця березня підприємство випустить 210 машин, а до кінця року зробить 2000 одиниць продукції. На заводі працює 3 тисячі харків'ян, а з урахуванням оборонного замовлення й суміжних виробництв і партнерів ця цифра досягає 10 тисяч машинобудівників області.

Думаю, що і з ХАЗом губернатор Харківської області Юлія Світлична цього року щільно працюватиме, не залишаючи спроб завантажити його потужності. І домагаючись уваги Кабміну і Мінекономрозвитку для залучення Харківського авіазаводу до коопераційних зв'язків ДП «Антонов».

У цілому керівництвом області вибрано дуже вірний напрям діяльності. І побудувано його на можливостях науково-промислового потенціалу регіону. Адже поєднання прикладної науки, науково-дослідних інститутів і промислових підприємств Харківської області в остаточному підсумку допоможе сформувати, відновити та примножити економіку нашої держави в цілому.

comments powered by HyperComments