Чкаловські перегони: від танкістів до хокеістів

Середа, 15 червня 2016, 05:53
31 липня на Харківщині відбудуться вибори в Мереф’янській і Чкаловській об’єднаних територіальних громадах. Результати подібних локальних голосувань навряд чи вплинуть на харківській політичний пасьянс, проте мають велике символічне та іміджеве значення. Наприклад, нещодавні вибори в Старому Салтові ознаменувалися перемогою команди губернатора Ігоря Райніна, однак цього разу завдання набагато складніше. Нижче ми зосередимося саме на виборах у Чкалівській ОТГ, які знаходяться в затінку мереф’янської кампанії.
Чкаловські перегони: від танкістів до хокеістів

Регіонал зі стажем

Припускаю, що за політичним життям селища Чкаловське, що на Чугуївщині, у Харкові особливо не слідкують. Тим не менш, саме в новоствореній Чкалівській ОТГ (об’єднує близька 10 тисяч виборців, з них лише ~40% проживають у самому селищі) головним претендентом на перемогу є «регіонал».

«Родзинкою» цієї типової для Слобожанщини ситуації є те, що мова йде не про колишнього однопартійця Януковича (що тут незвичайного?), не про висуванця «Опозиційного Блоку», «Центру» чи «Відродження», а про діючого селищного голову Чкаловського Віктора Соловйова, який у поданих до ЦВК восени 2015 року документах зазначив, що й досі є членом «Партії Регіонів».


Втім, дивуватися особливо немає чому – знавці електоральної географії добре розуміють специфіку Чугуївщини. На президентських виборах 2014 року саме округ із центром у Чугуєві увійшов до історії як єдиний в Україні, де Петро Порошенко програв Михайлу Добкіну. Хоча новостворена об’єднана громада в цьому сенсі досить неоднорідна: до великих «контрмайданних» Чкаловського (5 231 чол.) і Коробочкіно (3 206 чол.) додається більш помірковано «проукраїнські» Лебяжьє (1 914 чол.) та Базалівка (682 чол.), а також Юрченківка (485 чол.) та Іванівка (1367 чол.). 

В цілому ж електоральний портрет нової ОТГ можна описати, як «найватніший» округ в світі». Жодних оціночних суджень і дискримінаційних сенсів не вкладаємо – просто цей факт виводить локальні вибори на зовсім інший рівень символізму та відповідних сигналів реваншу, що посилаються з Харківщини в український політичний космос.    

Команда Шаровкіних: трус не грає в хокей

Головним опонентом Соловйова, який перемагає в Чкаловському з 2010 року, може стати молодий земляврядник, сільський голова Коробочкина Олександр Шаровкін. За логікою, саме між керівниками двох найбільших населених пунктів об’єднаної громади повинна розгорнутися основна боротьба. Але не усе так просто, як здається.

Родина Шаровкіних займається сільськогосподарським бізнесом, а батька сільського голови Віктора Шаровкіна називають досить відомим у районі аграрієм. Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Маяк» має всі ознаки родинного бізнесу – у його засновниках зазначені Володимир Михайлович та Ігор Павлович Шаровкіни

Людина, на ім’я Ігор Шаровкін є також адміністратором місцевої футбольної команди «Маяк» (Коробочкино), а сам Олександр Шаровкін займається не тільки футболом, але й хокеєм. У грудні 2015 року голова сільради був нагороджений відзнакою від «Союзу Чорнобиль України» за допомогу в відкритті пам’ятника ліквідаторам (на фотографіях з цього заходу Шаровкін під партійними прапорами «Солідарності», що, звичайно, може пояснюватися й присутністю інших місцевих керівників).

Наскільки родина Шаровкіних зможе перенести свій вплив за межі своєї Коробчинської вотчини (яка кількісно складає трохи більше чверті від всієї ОТГ) – питання відкрите. Допомогти їм у цьому можуть місцеві «важковаговики», від позиції яких і будуть великою мірою залежати результати (ті, що в політології називаються «селекторатом» на противагу електорату з формальним активним виборчим правом).

Слово «шефам» району

Традиційно вибори в селищах та сільській місцевості суттєво відрізняються від великих міст більшим впливом місцевих «лідерів думок». Мотивація «персонального голосування» часто переважає партійно-ідеологічний аспект, тому саме позиція місцевих еліт може стати вирішальною. Якщо ставку зроблять на Соловйова, який добряче «шкварить», він точно переможе. Втім, у протилежному випадку, слово «важковаговиків» може кардинально змінити електоральний баланс.

Природний інтерес до виборів у Чкалівському має розташований там агрокомбінат «Слобожанський», який не тільки фінансово наповнює бюджет та дає роботу багатьом місцевим мешканцям, але й протягом останніх років займається соціальною допомогою в селищі. Агрокомбінат багато разів змінював господарів (у мережі можна знайти й скандальну історію «віджиму» підприємства в оточення Кернеса Віталієм Даниловим), але з 2012 року він перейшов до екс-власників «Каравану» Андрія Гордієнка та Сергія Хрипкова, які серйозно взялися за справу та провели масштабну реконструкцію.  

Саме вони є кінцевими бенефіціарами бізнесу, тоді як генеральним директором «Слобожанського» з жовтня 2014 року працює Тарас Фалько. Фалько представляє «Слобожанський» у всій внутрішній кухні, долучаючись до вирішення соціально-політичних проблем на Чугуївщині.    


Інший полюс впливу, що може стати ключовим – чугуївській бізнесмен та засновник мережі заправок «Marshal» Олександр Зачепило («Заєць»). Його вплив на місцеві політичні процеси зберігався при різній владі: у 2002 році він допомагав на виборах колишньому координатору парламентської більшості Степану Гавришу, з яким зберіг тісний контакт і після обрання, а у 2012 році вже був нагороджений орденом від Віктора Януковича разом з іншим відомим харківським підприємцем Олександром Счисленком.  

Окрім мережі АЗС у Харківській та Київських областях, Зачепило одноосібно або в партнерстві володіє «Чугуївським заводом мінеральних вод», агрофірмою «Надія» та ще низкою кампаній (ВАТ «Топноіл», ВАТ «Чумацький шлях», ВАТ «Грант Експрес»).


Ну і, звичайно, вирішальне слово може залишитись за народним депутатом Дмитром Шенцевим (ліворуч на фото з Віктором Зверєвим), який міцно забронював за собою Чугуївську вотчину, де вже двічі впевнено перемагав у 2012 та 2014 роках.

До завершення висування кандидатів важко прогнозувати, якою буде виборча кампанія в Чкаловському та чим вона завершиться. Але на безпрецедентну увагу до себе невеличке селище на Чугуївщині може розраховувати. Чи стане Чкаловське слобожанським символом реваншу, явно залежить не стільки від виборців, скільки від консолідованої позиції місцевого «селекторату».

Автор - харківський блогер, політолог Антон Авксентьєв. Коло інтересів: регіональна політика, виборчі кампанії, електоральна географія, соціологічні дослідження
Захоплення: література, футбол, філософія, "Що? Де? Коли?".

comments powered by HyperComments