Огляд харківських медіа проектів-новачків

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 23:56
За останні пару місяців у Харкові з’явилися нові медійні проекти. Ті, хто їх започаткував у медіа працюють від 2 до 5 років. За своїми підходами та подачею можна навіть стверджувати, що це медіа так званої нової генерації.
Огляд харківських медіа проектів-новачків

Огляд проектів та стартапів, котрі суттєво  вирізняються від “тебешних” звичних розмов про все на світі або “паркетних” повідомлень підготувала харківська регіональна представниця Інституту масової інформації.

Радіо Харків

Поки “Радіо нашої взаємодії, крихкої надії, тахікардії”, тобто хоча б одна суто міська радіостанція у Харкові так і не з’явилася (є лише обласна), у місті зароджуються подкаст-проекти.

Зокрема у мережі опублікований перший пілотний подкаст “Вслух”, де більше години ведучий Юрій Синенко спілкується з головою Харківського антикорупційного центру та депутатом “Самопомічі” Дмитром Булахом про місцеву та всеукраїнську політику та антикорупційну діяльність. Дмитро у програмі заявляє: “Не хочу сказати, що мої амбіції стати українським саакашвілі, хоча все може бути”. Втім загалом розмова достаньо цікава, послухати її саундклауді можна на сторінці Сектор.Медіа, який веде команда ІТ сектор. Це громадські активісти та медійники, які оперативно транслювали події у Харкові 2013-2014 роках. Себе вони описують як “комьюнити людей, движимых технологиями и совестью”. Як розповіла засновниця проекту Влада Думенко, для подкастів планують запрошувати людей, що впливають на політичний ландшафт Харкова, а монетизувати проект поки не збираються. ““Вслух” фінансується виключно учасниками проекту. Тобто ніким”, - зазначає вона.

Інший радіо проект “Накипь Тимошенко” від колишнього КВК-шника та івент-менеджера, а нині громадського діяча та журналіста Гліба Тимошенко виходить в рамках роботи грантового медіапроекту “Накипело”. На youtube щотижня виходить подкаст, що складається з трьох частин, та по суті є оглядом новин про світ, Україну хоча і з зосередженням на новинах Харківщини. “Ми працюємо у напрямку випуску програми на радіо, досить серйозно замислюємось про створення місцевої радіостанції”, - зазначає автор та ведучий Гліб Тимошенко.

Черга за нішами

Крім новинних продуктів у Харкові виростають скромні, але по-своєму яскраві культурні нішеві проекти. Джаз, класику та тексти про радість в житті вмістила в авторську радіо-передачу “Ничего не планируем” медик-фармацевт за фахом Елізабет Сірентіна.

На її каналі у Mixcloud близько місяця тому почергово почали з’являтися програми, в яких вона розповідає про вічність кожної секунді життя та те, під яким кутом перетинаються прямі минулого, дійсності та майбутнього.

Авторка зазначає, що задумка подкастів це “розповісти про те, що варто мріяти, діяти і слухати найчарівнішу музику, яку народило людство”. Записи готуються на професійній студії, а голос та побудова подкастів видають радійний досвід ведучої. Декілька років тому вона сама працювала на студії звукозапису та робила радіо-афішу про події Харкова та світу. Проте зараз власні програми прагне випускати на національній хвилі. Розповідає, що поки в передачу інвестують її близькі та друзі.

Повернутися у читацький ефір обіцяє і харківське культурне ЗМІ нового зразка “Люк”. Матеріали про андеграунд та культуру без споживання, але зі смаком,

знову з’являтимуться на медіа-порталі після оновлення. “З листопада запрацює сайт з новим дизайном та свіжими статтями, інтерв’ю та відео-контентом”, - розповів співзасновник порталу Павло Стех. За його словами, “Люк” працює у форматі європейських незалежних ЗМІ, тобто фінансування як і спонсора чи власника не має. Сайтом займаються випускники та студенти журналістських та комунікаційних відділень харківських університетів, а кошти на дизайн сайту команда “культурного підпілля Люк” отримала завдяки підтримці British council. Наразі, медійники постять контент у соціальних мережах та проводять перфоманси на неформальних заходах. Останнім було встановлення кабінки для сповіді у культурних гріхах на фестивалі “Plan B”.

Де те ТБ?

Осіння пора подіяла також і на обласне телебачення. За пару тижнів там виходитиме програма “Будь в курсе” за підтримки проекту “My media”, що опікується незалежними ЗМІ. Програма присвячена загальнолюдським цінностям, а для запису запрошують волонтерів, активістів, журналістів та тих, хто у суспільно-політичному житті регіону відіграє серйозну роль. Автор та ведучий програми Євген Стрельцов  відновив випуск програми після тривалої перерви. “Це програма з’явилася під час Майдану, і спочатку випускалася на радіо. Але невдовзі радіостанцію продали і ми декілька місяців виходили на обласному телебаченні. Тепер після майже річної перерви готуємо опитування, дискусії та огляд важливих подій для виходу на канал Накипело в youtube та щотижневого випуску на ОТБ”, - розповідає Євген Стрельцов.

У одній з передач “Будь в курсе” учасницею дискусії стала регіональна представниця Інститут масової інформації. У цій передачі говорили про підпал Інтера, журналістські стандарти та розслідування вбивства Павла Шеремета.

Навіщо це все?

Привчати харків’ян до незалежних медіа місцеві журналісти наразі намагаються завдяки підтримці міжнародних фондів та проектів.

Привчаться останні чи ні, оцінять роботу ентузіастів або лишаться відвідувачами сайтів, що належать політикам, покаже час, рівень IQ пересічного споживача інформації та вправність + щирість журналістів нової генерації.

 

comments powered by HyperComments