Мінсоцполітики пропонує більше збирати податків для забезпечення пенсіонерів

Середа, 31 травня 2017, 16:16
Як вважають урядовці, збільшення кількості платників ЄСВ дозволить не збільшувати пенсійний вік
Мінсоцполітики пропонує більше збирати податків для забезпечення пенсіонерів

Розробники пенсійної реформи опинились перед вибором між підвищенням пенсійного віку та збільшенням кількості платників єдиного соціального внеску. , - повідомляє «Справжня Варта»

Таке пояснення надав Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив у своєму відео-зверненні.

«Було прийняте консолідоване рішення про те, що для України на даному етапі є неприйнятним шлях підвищення пенсійного віку та, відповідно, зменшення кількості пенсіонерів. Цей шлях не сприймається суспільством, Урядом та Президентом. Альтернативний шлях – розширення кола платників єдиного соціального внеску через зацікавлення в їхній сплаті, та, як наслідок, збільшення власних надходжень до Пенсійного фонду. Саме на цьому ми зосередили свої зусилля», – пояснив Андрій Рева.

Урядовець зазначив, що розв’язання проблем пенсійної системи таким шляхом можливе через встановлення чітких правил пенсійного забезпечення та прямої залежності розміру пенсії від страхового стажу, який має людина.

«До 2011 року мінімальний розмір стажу для виходу на пенсію складав 5 років, після 2011 і до сьогодні він складає 15 років. За даними досліджень українські пенсіонери отримують пенсійне забезпечення, в середньому, 18 років. Тобто, людина сплачуючи внесок 15 років потім має право 18 років отримувати пенсію. Існування такої ситуації призвело до того, що Пенсійний фонд дотується з Державного бюджету. Тому логічним є встановлення нових вимог до страхового стажу», - заявив урядовець.

Законодавством України на сьогодні передбачено, що повний страховий стаж для громадян становить 30 років для жінок та 35 років для чоловіків – це нині діюча норма.

«Проте, далеко не всі вважають за потрібне працювати 30 чи 35 років та сплачувати внески, адже відсутня мотивація це робити. Ми вважаємо, що це неправильно та несправедливо – люди, які бажають отримувати пенсію повинні її заробити, а отже страховий стаж повинен бути таким, що визначений Законом. Проте неможливо одразу з 15 років перейти до 35, саме тому пенсійною реформою передбачений перехідний період», – резюмував Міністр.

Як раніше писала «Справжня Варта», до пенсійного стажу протягом десяти років щорічно додаватиметься по одному року.

Сьогодні пенсія у 60 років призначається за наявності страхового стажу 15 років. Нагадаємо, вік виходу на пенсію наразі для чоловіків становить 60 років, такий самий пенсійний вік для жінок (60 років) установиться в 2021 році. 

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments