М'ясо, сир, овочі, вершкове масло - ціни "б'ють рекорди"

П'ятниця, 7 липня 2017, 13:16
За півроку подорожчали практично всі продукти харчування
М'ясо, сир, овочі, вершкове масло - ціни "б'ють рекорди"

Причини відомі - травневі заморозки, інфляція цін, курс гривні, скасування держрегулювання цін на соціально значущі продукти, - повідомляє «Справжня Варта»

Такі статистичні дані привів голова Асоціації торгових мереж Олексій Дорошенко у своєму фейсбуці.

Асоціація постачальників торгівельних мереж відмічає, що за півроку, з 1 грудня 2016 р. по 30 червня 2017р., подорожчала двадцять одна позиція з двадцяти трьох у списку соціальних продуктів харчування, тобто 90%.

Дані Державної служби статистики свідчать про те, що за шість місяців відбулось стрімке подорожчання м’яса: свинини і яловичини, відповідно на 24,5 грн. і 17,5 грн. Відтепер кілограм свинини можна буде купити по середній ціні 97 грн., а яловичини – по 104 грн.

Зросли ціни на варені ковбаси – на 6 грн., сало – на 4 грн., курячу тушку – на 3,5 грн. На сьогодні варена ковбаса коштує 67 грн. за кг., сало – 45 грн. за кг., а тушка куряча – 45,5 грн. за кг.

Продукт № 1 для кожної родини – соціальний хліб, як білий так і чорний, за шість місяців подорожчав на 1,3 грн.

Найстрімкіше подорожчання відбулось на овочі. Капуста подорожчала на 13 грн., морква – на 10 грн., цибуля - на 6,7 грн., буряк – на 5,4 грн., картопля – на 4,8 грн.

За півроку помітно зросли ціни на молочну продукцію. Найбільше з «молочки» піднявся в ціні сир - на 11,7 грн., тепер його середня ціна по Україні становить – 92,5 грн. за кг. Вершкове масло можна купити по 141,1 грн за кг, що на 6,8 грн. дорожче від попереднього періоду. Сметана і молоко подорожчали відповідно на 4,8 грн., і 1,2 грн.
Більше, ніж на 1 гривню також подорожчали цукор - на 1,5 грн. та рис - на 2 грн.

Експерт зазначив, що за останні шість місяців відбулось зниження ціни на яйця - на 9 грн., відповідно тепер вони по 11,9 грн. за десяток, та зниження ціни на гречку - на 3,2 грн., і відповідно вони коштують відповідно 25 грн за кг.

Як раніше писала «Справжня Варта», експерти прогнозують різке зростання цін восени.

Як відомо, Кабінет міністрів України скасував державне регулювання цін на продукти харчування.  Головна мета цих змін - зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення. Про це йдеться в постанові Кабміну №394 від 7 червня 2017 року, - повідомила «Справжня Варта».

З 1 липня постанова вступила в силу.

"Це не говорить про те, що одразу ціни почнуть зростати. Це говорить про те, що в нас не має запобіжників при цінових коливаннях, які в нашій країні можуть вимірюватись десятками відсотків. До речі, на ті ж самі продукти в розвинутих країнах таких стрибків вверх-вниз не має. А в нас міністерство аграрної політики та продовольства постійно вказує на те, що ринкам притаманні «сезонні коливання цін», навіть коли вони спостерігаються поза сезоном", - пише голова Асоціації торгових мереж Олексій Дорошенко у своєму фейсбуці.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments