Чи потрібен Харківщині безвізовий режим з ЄС — розповіли експерти (додано фото)

Тетяна Зарубіна  |  П'ятниця, 25 березня 2016, 18:16
Які переваги надасть Харківській області безвізовий режим, чому європейці нас не знають і бояться — про це у рамках прес-брифінгу розповіли експерти.
Чи потрібен Харківщині безвізовий режим з ЄС — розповіли експерти (додано фото)

25 березня у рамках Проекту "Модельний Округ" Програми USAID "РАДА"  спільно з громадською організацією "Інтерньюз - Україна" відбувся регіональний прес-брифінг, де представники ЗМІ Харкова та відомі експерти поговорили про введення безвізового режиму між Україною та Европейським союзом. У зустрічі взяли учать народний депутат України, член Постійної делегації ООН та секретар комітету Верховної ради з питань Євроінтеграції Олена Сотник, експерт проекту Team Europe Тарас Данько, бізнесмен і волонтер Всеволод Кожумяко, підприємець, меценат і громадський діяч Сергій Політучий і програмний директор Проекту "Модельний Округ" Програми USAID "РАДА" Еліна Шишкіна. Експерти обговорили важливі питання  европейської інтеграції та поділилися досвідом  співпраці з іноземними партнерами.

За словами Тараса Данько, "Безвізовий режим — це не тільки, як нам здається, можливість просто їздити.  Європейський союз — це найбільший ринок світу. Це можливість для наших бізнесменів, наших громадян мати доступ до цього ринку, і це має дуже велике значення. Для того, щоб отримати можливість працювати, сьогодні треба домовлятися. Домовлятись через паркан неможливо. Інвестор завжди хоче почути і побачити з різних джерел. Якщо у Європі будуть більше бачити українців просто на вулицях, це буде викликати довіру. Якщо інвестори будуть бачити нас, то швидше будуть заходити в Україну. Це питання не тільки гідності. Наприклад, у рамках наукової співпраці вченим потрібно їхати за кордон на один-два дні. Зараз процес отримання візи може займати три дні, це для того, щоб людина мала змогу сказати промову на 10 хвилин". Експерт висловив думку, що введення безвізового режиму усуне складнощі для бажаючих відвідати Європу.

Депутат Олена Сотник зауважила, що в Україні зараз лишилися проблеми з дипломатією: "Дипломати досі мають радянську школу".  Вона наголосила, що велика кількість європейців досі не мають уявлення, хто такі українці, тому ставляться до нашої держави з недовірою. Поряд з тим вона впевнена, що ніяких технічних перешкод для введення безвізового режиму немає: "Україна виконала усі необхідні технічні умови, і зараз у Європі вже не можуть сказати, що ім щось не подобається. Чекаємо того, як відбудеться референдум у Голландії. Найкращий варіант для нас — низька явка і закриття питання. Найбільший ризик сьогодні для України — що Европа взагалі закриє кордони у Шенгенській зоні".

Сергій Політучий зауважив, що "головна проблема наших стосунків з закордонними партнерами — це проблема не економічна, а ментальна. Це кордон, який пролягає не по територіі, а у мозку людей, навіть молодих. Вони продовжуть жити на острові "Радянський Союз".  Саме через це ми зараз маємо такі стосунки з нашим східним сусідом. Безвізовий режим — це поштовх цю проблему усунути, і підштовхнути людей поїхати до Європи".

Бізнесмен Всеволод Кожемяко акцентував увагу на культурних та соціальних аспектах: "Нам не довіряють, тому що не знають нас. Євроінтеграція має практичний та економічний сенс для бізнесу. Важливо створити умови для закордонних партнерів, щоб на нашу країну дивилися як на перспективну та придатну для інвестицій. Це створюється роками". 

Експерти зійшлися на думці, що безвізовий режим стане вагомим кроком до зближення України зі світовою спільнотою.

 

 

comments powered by HyperComments