Безвізовий режим для України сьогодні, в першу чергу – це питання гідності – О.Сотник

Ростислав Касьяненко  |  Четвер, 31 березня 2016, 09:31
Чи маємо ми стояти принизливі черги, щоб отримати візи, чи ми зможемо разом з громадянами Євросоюзу фактично спокійно перетинати кордон, робити свій бізнес, вчитись, відпочивати, кому це необхідно, просто обмінюватись досвідом і не відчувати себе фактично людьми другого сорту?
Безвізовий режим для України сьогодні, в першу чергу – це питання гідності – О.Сотник

На це питаня  депутат Верховної Ради, та секретар комітету Верховної ради з питань Євроінтеграції Олена Сотник разом з колегами-експертами відповідала на прес-брифінгу у Харкові. 

Захід відбувся у рамках Проекту "Модельний Округ" програми USAID "РАДА"  спільно з громадською організацією "Інтерньюз - Україна". Зі слов депутата, такі зустрічи будуть тривати протягом наступних двох років – звичайно, якщо ця Рада збережеться.

"Ми вирішили розпочати з достатньо важливої, але складної теми – лібералізації безвізового режиму.  З політичной точки зору, це вкрай дуже важливе питання, тому що кожен знає: якщо ти входиш в зону безвізової лібералізації, це сигнал від Євросоюзу, що країна фактично переходить на новий етап евроінтеграційного процесу", – вважає О. Сотник.

Політик каже, що тільки повернулася з Брюсселю, де була саме в той день, коли відбувалися трагічні події і теракти.

"Можу точно сказати, що світ за ці три дні значно змінився. І значно змінилися акценти, насправді. Навіщо потрібна Україна Європі, навіщо Європа потрібна Україні? Це перш за все єдиний простір безпеки. Тому що ми розуміємо з вами, що без безпеки ми не зможемо ні розвиватися, ні будувати нове суспільство, не здійснювати реформи. Те саме стосується, насправді, і Європи.

Тобто потреба у нас одна єдина, і на цій потребі Україна і Євросоюз можуть почати будувати зовсім новий рівень відносин. Він навіть може бути більш динамічний, ніж наші євроінтеграційні процеси по Зоні вільної торгівлі і по безвізовій лібералізації. Як то кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло. Зараз питання в тому, чи зможе  Україна виступити активним партнером і ініціювати цей спільний діалог і спільний простір безпеки між Євросоюзом, Україною та іншими країнами-сусідами ЄС" , – розповідає депутат.

Вона каже, що на зустрічі української делегації з приводу Єврокомісії в Брюсселі, основне питання було – коли? Дата, коли Україна отримає безвізовий режим. "Нам висловили достатньо впевнену надію, що українці вже цим літом зможуть поїхати в Євросоюз. Тобто, якщо плануєте відпочивати, можна бронювати не Турцію, а Іспанію. І хоч це поки що жарти представників єврокомісії, ми дуже сподіваємось, що вони будуть висловлені в конкретні рішення" , – сподівається секретар комітету Верховної ради з питань Євроінтеграції.

Зі слів Олени Сотник, сьогодні Україну від візової лібералізації фактично відділяють два рішення. Рішення Європарламенту, яке буде підготовлено Комітетом закордонних справ вже найближчим часом, бо вже є проект. Після позитивного рішення Європарламенту – а більшість депутатів його підтримує – слід чекати на рішення вже не такої демократичної інстанції – міністрів країн, яке є більш складним. Фактично кожен з них представляє свою країну, що має внутрішнє бачення на Україну і на виконання нею належним чином усіх технічних умов.

Тут насправді Україні ще доведеться попрацювати, особливо в дипломатичному плані – доведеться переконувати, що безвізовий режим ми заслужили. Особливо зараз, після терактів, дуже актуальним буде питання безпеки. Як відомо, були затримані представники пострадянських країн, які, можливо, мають певне відношення до цих справ. 

Політик припускає, що вже за два тижні буде конкретна інформація по строкам просування цих рішень і по документам. Тим не менше, позитивна динаміка у нас фактично є. Дуже важливо, що ми вийшли на рішення, що стосується віз, разом з Грузією – Сотник впевнена, що це значно облегшить питання погодження безвізового режиму для України.

Окремо вона прокоментувала перспективи продовження Євросоюзом санкцій для Росії. "Нам дали дуже чіткий і зрозумілий меседж – якщо Україна хоче продовження санкцій, до літа має статися дві речі. ЄС має бачити політичну стабільність і чітку спрямованість з боку політичних еліт України до реформ, і певні кроки України щодо виконання Мінських угод. І тут виникає дуже серйозна проблема, з якою ми однозначно будемо стикатися.

Ви знаєте, що «подальший крок» – це прийняття спеціального закону щодо виборів на цих територіях, а цей закон однозначно не підтримується парламентом. У зв’язку з цим може виникнути питання, чи буде готова Україна робити наступні кроки? І чи є взагалі сенс робити ці кроки, якщо Росія жодним чином не визнає на сьогодні офіційно Мінських угод і немає наміру ці кроки робити?" – задає питання депутат.

Зі слов Олени Шишкіной, програмного директора проекту «Модельний Округ», який підтримує і веде програма Міжнародного розвитку USAID програма «РАДА», його головною метою є саме опрацьовування нових механізмів спілкування і комунікацій, нових інструментів взаємодії депутата та його команди з виборцями. "У проекті «Модельний округ», поки що беруть участь семеро народних депутатів України, у тому числі пані Олена Сотник. Чому модельні, тому що ми опрацьовуємо певні інструменти комунікацій, певні інструменти взаємодії. Цю практику ми плануємо розповсюдити на всіх народних депутатів України", — каже вона.

Шишкіна вважає реформа парламентаризму на сьогоднішній день нагальною. "Одне з завдань програми «Рада» покращити  комунікацію між депутатами і Верховною Радою, з однієї сторони, і виборцями — з другої, — пояснює програмний директор «Модельного Округу». — Ми аналізуємо весь час як вона змінюється, як відбувалася вона з попередніх скликань. І ось доходячи до VIII скликання, ми можемо сказать, що комунікація між депутатами і виборцями покращується. Наша мета — щоб вона покращувалася і далі".

comments powered by HyperComments