Облрада просить ВР та Кабмін профінансувати лікування важкохворих

Четвер, 14 квітня 2016, 16:34
Під час пленарного засідання IV сесії Харківської обласної ради депутати проголосували за внесення змін до програми «Здоров'я Слобожанщини».
Облрада просить ВР та Кабмін профінансувати лікування важкохворих

За словами директора Департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Олександра Галацана, ця програма стосується певних пріоритетних галузей медичного забезпечення жителів області і тих осіб, які вимушено прибули зі Східних областей України.

Програма передбачає понад 517 мільйонів гривень, пише «Восточный Дозор».

«Особливість цієї програми на сьогодні полягає в тому, що ми вперше опинилися перед дуже серйозною проблемою забезпечення пацієнтів з рідкісними захворюваннями, із загального обсягу 76%, а це майже 400 мільйонів гривень, — це розрахункові обсяги видатків, які необхідні для забезпечення всіх категорій пацієнтів з орфа-захворюваннями, які повинні бути забезпечені необхідним лікуванням і спеціальним лікувальним харчуванням», — повідомив Олександр Галацан.

За словами директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА, сума надвелика, бо виключити якусь із категорій пацієнтів цього плану неможна.

«Залишок — 122 мільйони — теж кошти на реалізацію пріоритетних завдань. Це, в першу чергу, забезпечення перинатальної допомоги — допомоги новонародженим дітям, забезпечення допомоги хворим на туберкульоз. Крім того, важливим є забезпечення всім необхідним наших онкохворих, які перебувають в онкоцентрі», — зазначив Олександр Галацан.

У прес-службі облради наголошують, що держава забезпечує життєво необхідними лікарськими засобами лише дітей з рідкісними захворюваннями. При цьому ворим надається приблизно третина від річної потреби в ліках. При досягненні дитиною 18-ліття лікування припиняється.

На сьогодні ідентифіковано близько 8 тисяч таких захворювань, з них понад 5 тисяч – спадкові. Більшість орфа-захворювань (80%) спричинені генетичними факторами, інші мають бактеріальну, вірусну, алергічну природу чи спричинені несприятливими екологічними факторами. Понад 75% таких захворювань діагностують у дітей, дві третини з яких доживають до 5 років. Половина хворих є інвалідами.

В Харківській області зареєстровано більше 35 тисяч громадян, що страждають на орфанні захворювання.

«В зверненні наголошено, що перелік рідкісних захворювань, визначених МОЗ України, розширений зі 171 до 256 нозологій, на лікування яких, в місцевих бюджетах різних рівнів запланувати в повному обсязі відповідні видатки неможливо. Що в свою чергу суперечить Порядку забезпечення лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання людей, які страждають на рідкісні захворювання. Адже він передбачає безперебійне і безоплатне забезпечення хворих за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів», — йдеться в повідомленні.

Обласна рада просить ВР законодавчо унормувати ряд проблем. Зокрема, узгодити перелік орфа-захворювань, визначивши першочерговість забезпечення ліками пацієнтів з обов’язковим врахування реальних можливостей як державного, так і місцевого бюджетів; забезпечити своєчасне та повноцінне виконання медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру.

Також у облраді наголошують на впроваджені обов’язкового селективного скринінгу подружніх пар, забезпечення пренатальної діагностики та розроблення, затвердження та фінансування Національної програми з удосконалення медико-генетичної допомоги.

Нагадаємо, під час пленарного засідання IV сесії обласної ради 14 квітня внесено числені зміни до бюджету області на 2016 р., а також затверджено програми тероборони, цивільної й антитерористичної безпеки, надання підтримки учасникам АТО для будівництва і придбання житла в Харківській області. Мисливцям віддали землі під Печенігами і Богодуховомліквідували КП «Ритуал»вирішили поки не переіменовувати Комсомольське тощо.

comments powered by HyperComments