У філармонії рухатиметься стеля

Середа, 13 липня 2016, 14:36
Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Шахненко.
У філармонії рухатиметься стеля

Введення першого комплексу — органної зали — планується на День міста, нагадав заступник голови ХОДА. Шахненко підкреслив, що філармонія — проект багатостраждальний. Але в 2015 році зусиллями губернатора Харківщини Райнін справа зрушила з мертвої точки.

Віце-губернатор повідомив: орган повністю змонтований, зараз німецькі колеги займаються його налаштуванням і тонуванням. Крім того, геометрія стелі буде змінюватися, що дозволить звуку без проблем виходити з органу.

Всі комунікації в першому комплексі вже зроблені, готові адміністративний, балетний і репетиційний зали, два фойє. Нині завершується оздоблення фасаду.

По суті, підкреслив чиновник, перший комплекс є цілком замкнутим об'єктом. У ньому будуть проходити як органні, так і симфонічні концерти. Зараз готується концерт на відкриття першого комплексу. Він триватиме 35 хвилин. Орган харків'яни почують в листопаді-грудні цього року.

Другий комплекс, сподівається Євген Шахненко, буде добудований максимум до 2019 року. Там буде, наприклад, музичний музей, театральне кафе, відновлений старий фасад.

За словами заступника голови Харківської облдержадміністрації, вартість першого комплексу — 149 мільйонів гривень, всієї філармонії — 452 мільйони гривень.

Нагадаємо, пам'ятник архітектури на Римарській, де розташовувалася Харківська обласна філармонія, збудовано у 1827 році. Вже з 1890 року — після перебудов — тут був оперний театр. Велика зала нинішньої філармонії будувалася як аналог залу палацу Тюїльрі. Згодом конструкції особняку прийшли в аварійний стан, і в 2005 році її почали реконструювати. Планувалося побудувати новий органний зал, гримерні, зону кулуарів і фойє, кафе і буфетів. Через нестачу фінансування будівельні роботи кілька разів зупинялися. Реконструкція поновилася восени 2015 року. Органний зал поновлять до Дня Незалежності, а послухати новий інструмент можна буде вже восени. Його монтаж і налаштування вже ведуть фахівці фірми «Александр Шуке».

comments powered by HyperComments