У Мереф’янській громаді почалися «скандальні» вибори (доповнено)

Тетяна Зарубіна  |  Неділя, 31 липня 2016, 18:46
Сьогодні стартували вибори у об’єднаній Мереф’янській громаді.
У Мереф’янській громаді почалися «скандальні» вибори (доповнено)

На 16:00 явка по Мерефі в середньому склала 21,8%, на 17:00 - за оцінками Штабу БПП «Солідарності» порядку 24-25%. Як заявляють в штабі, попередні прогнози щодо явки на рівні 33-34% можуть бути «занадто оптимістичними». Сплеск активності виборців припав на проміжок між 10 і 12 дня. При цьому максимальна явка на одній з дільниць в Озеряній склав на 12:00 28%, а до 14:00 - 38% виборців.

Слід зазначити, що кандидати вже порушують закон – ніхто, окрім «Солідарності» не позбувся передвиборчої агітації. Плакати та біг-борди можна помітити по усьому місту.

Вибори в невеличкому 25-тисячному місті цікаві, перш за все, надзвичайною схожістю контекстів Мерефи і Харкова: гегемонія «Відродження», популярний мер з відкритим кримінальним провадженням, розбалансованість т.з. «проукраїнських сил», частина з яких «заграє» з міським головою.

Сітов, серед найближчих політичних зв’язків якого називають мера Харкова Геннадія Кернеса та народного депутата Євгена Мураєва, користується в Мерефі популярністю і цілком вписується в класичний образ «міцного господарника». Незважаючи на одіозність і заяви «на грані фолу», які так дратують радикалів-патріотів, Сітов залишається головним фаворитом кампанії, здатним не лише перемогти на виборах мера, але й сформувати підконтрольну більшість з депутатів «Відродження» і не тільки.

Серед кандидатів - місцевий підприємець Віталій Рябуха, який у  жовтні 2015 посів друге місце з результатом 22,95%. На майбутніх виборах Рябуха очолить місцеву «команду губернатора»: підтримку національного бренду «Солідарності» мiсцевi очiльники БПП спробують компенсувати персональним складом списку.

А от «Радикальну партію» примарні шанси на перемогу не турбують – «ляшківці» вже знайшли свого кандидата в мери, яким неочікувано став харків’янин Костянтин Олійник. Він вже отримав підтримку в столичному штабі РПЛ і тепер шукає варіанти, як забезпечити пристойний результат собі і подолати 5%-й бар’єр для партії.

Що стосується "Солідарності", список якої очолила директор Мереф'янської середньої школи №6 Тамара Рижкова, тут роблять ставку на досягнення районної та обласної влади, в тому числі, відчутні і для Мерефи. Це і дорога на Озеряни, яка зараз будується (ремонтом це назвати буде скромно) ударними темпами, і машини "швидкої допомоги", які вже прибули до Харкова, (а значить, скоро прибудуть і в Мерефу) і колосальні кошти на ремонт шкіл, які паритетно виділяються містом і областю - в рамках програми «Разом в майбутнє». Під час виборів партія прогнозовано буде координувати свої дії з міським штабом "Відродження", яким де-факто керує Веніамін Ситов.

«Проукраїнську молодь» у Мерефі найкраще репрезентує «АЗОВ» (авангард протестних акцій проти Сітова), активістів якого в свій список із задоволенням включить не тільки «Радикальна партія», але й «Батьківщина». Здивувала усіх партія «Самопоміч»,заявивши, що з технічних причин не йде на вибори депутатів міськради Мереф'янської об'єднаної громади.

Підготовка до виборів ознаменувалася великою кількістю скандалів. Барв локальним виборам додали бійка, лайка і зеленка, однак, ймовірно, більшою мірою підсумки залежатимуть від роботи штабів на «невидимому фронті».

На звання найбільш резонансної події останніх тижнів кампанії претендує «малява» головного стоматолога «Батьківщини» Михайла Гольденберга на районне керівництво у штаб-квартиру партії в Київі та бійка між «радикалом» Олександром Стадніком та кандидатом у мери від «Волонтерської партії» Віталієм Рябухою. Спровокований, за словами очевидців, «ляшківцем» конфлікт завершився для нього невдало: боксерське минуле Рябухи поставило «дуелянтів» у нерівні умови, і вже за годину «радикал» знімав побої.

Висунувши свого кандидата в мери, нагадати про себе вирішила й «Свобода» – Олексій Миргородський також не місцевий, але не тільки може знайти Мерефу на мапі, а й зі слів однопартійців, «працював там деякий час».

Last but not least – три партії, які не билися, не лаялися, не скаржилися і особливих «цікавинок» публічною частиною своєї кампанії не подарували. Втім, саме їх з різних причин можна вважати фаворитами, а в перемозі Веніаміна Сітова сумнівів залишається все менше – реальна інтрига стосується лише формату більшості в раді. Доречи, інцидент з зеленкою, зважаючи на антирейтинг образу націонал-радикалів у Мерефі, може лише додати голосів «болота» діючому меру та «Відродженню».  

Неофіційний союз «Солідарності» з «Відродженням», у якому опоненти одразу помітили всі ознаки класичної «зради», може як допомогти президентській силі «витягнути» результат і здобути ключову посаду секретаря міськради, так і стати рімейком харківської кампанії 2015 року, тим більше що Мерефа в її політичному контексті й справді дуже нагадує Харків.

Більш докладно про виборчі перегони у Мерефі читайте у блогах:

Антон Аксеньев Я вам не скажу за всю Мерефу, ибо Старі граблі «демократів»

Ростислав Касьяненко: Сами в помощь. Или ВПУ vs. БПП

comments powered by HyperComments