Прокуратура пред'явить недобросовісним забудовникам позови про стягнення вартості землі за "кооперативною схемою"

Понеділок, 12 вересня 2016, 10:29
Під ударом: Житлобуд-1, Житлобуд-2 і Авантаж.
Прокуратура пред'явить недобросовісним забудовникам позови про стягнення вартості землі за "кооперативною схемою"

За словами прокурора області Юрія Данильченка, з 2008 року у результаті т. зв. «кооперативної схеми» територіальна громада Харкова втратила більше 547 га комунальних земель вартістю 3,7 млрд. грн. Вони були передані Харківською міською радою у власність псевдокооперативам. З метою повернути громаді безкоштовно роздану землю прокуратура Харківської області за останні півтора роки вже пред'явила 118 позовів. З них уже задоволено 12 позовів на загальну площу понад 75 га, вартістю понад 790 млн. грн. При цьому 6 судових рішень на загальну площу 55 га, вартістю 665 млн. грн. вже реально виконані.

Сама схема дуже проста і, на перший погляд, виглядає цілком законно. Механізм поліпшення житлових умов жителями міста передбачає, зокрема, створення житлово-будівельних кооперативів. Для цього необхідно дотриматися ряда умов. Наприклад, кількість членів ЖБК (не менше п'яти осіб), обов'язковий облік (так звана «квартирна черга»), прописка в цьому населеному пункті і т. д. Це фактично єдиний механізм, коли депутати місцевої ради можуть виділити під забудову земельну ділянку безкоштовно. Всі інші бажаючі повинні купувати цю землю, наповнюючи тим самим місцевий бюджет.

Як повідомляє прокуратура, харківська міськрада безкоштовно виділила землю різним структурам, які тільки в назві мали абревіатуру «ЖБК», а по суті ними не були. Встановлені особи, які є засновниками відразу кількох кооперативів, часом – до десятка. Як правило, це не першочерговики соціально незахищених категорій, які претендують на поліпшення житлових умов, зазначає прокурор Харківської області Юрій Данильченко.


"Після отримання землі кооперативи або забудовують ділянки (таким шляхом і пішли наші забудовники: Житлобуд-1, Житлобуд-2, Авантаж), або подрібнюють і продають добросовісним покупцям", - говорить він.

За словами Данильченка, прокуратура буде пред'являти недобросовісним забудовникам позови про стягнення з них ринкової вартості цієї землі.

«Ну, ми ж не можемо забрати цю землю, почати валити там висотки, правильно? Тому ми тепер будемо з них стягувати вартість землі, яку вони отримали за такими схемами. А вона, скажу Вам, коштує недешево. От і подивимося, чи підтримають нас суди в тому, щоб повернути в бюджет вартість цієї землі. Або знову знайдеться купа причин: терміни давності і т. п.» — вважає прокурор.

Між тим 46 позовних заяв на загальну площу 211 га, вартістю 1,5 млрд. грн. поки знаходяться в судах. Як повідомляє сайт обласної прокуратури, судами було відмовлено в задоволенні 53 позовів по т. зв. «кооперативній земельній схемі» на загальну площу землі 228 га, вартістю 1,4 млрд. грн. За 7 позовами на загальну площу 21,74 га, вартістю 134,8 млн. грн. виробництво було припинено.

«Роботу в цьому напрямку продовжуватимемо — стверджує Данильченко. — Хоча в судах боротися з цим хочуть одиниці. Всі інші прикриваються якимись формальностями, кажуть: а адже міська прокуратура ходила на сесію, чому ж прокурор міста тоді не протестував проти цих рішень? Все банально просто! Тому що кілька кооперативів оформлені на водія колишнього прокурора міста, на родичів суддів або, скажімо, працівників господарських судів області».

Інтерв'ю з прокурором Харківської області Юрієм Данильченко читайте трохи пізніше в авторському проекті Ростислава Касьяненка "Справжня Розмова".

Нагадаємо, раніше воєнком Харківської області розповів про диверсійно-розвідувальні роботи з боку РФ і вербування жителів області для здійснення терактів.

comments powered by HyperComments