У Харкові мода та мультикультурність стануть предметом дискурсу

Юлія Гуш  |  Середа, 12 жовтня 2016, 15:26
В місті невдовзі буде реалізований проект «Харківський трельяж», мета якого – дослідити специфіку Харкова через міський костюм та прослідкувати за виникненням культурних пластів, що і сформували так званий «харківській колорит».
У Харкові мода та мультикультурність стануть предметом дискурсу

В межах проекту заплановано проведення виставок, лекцій та відкритих дискусій, де відвідувачі отримають можливість дізнатися про моду 19-21 століть, а також про те, як саме змінювалась мультикультурність Харкова за весь цей період.

Заходи будуть проходити з 20 жовтня до 4 листопада в різних локаціях міста.

«Цей проект присвячений не моді, – підкреслила Марина Конєва, заступниця директора Муніципальної галереї, – він присвячений нашому місту та його мультикультурності... Було б цікаво поговорити про мультикультурність Харкова як великого міста. Так як зараз постійно відбуваються посили на рахунок того, що хтось намагатися визначити Харків як українській, як російській і так далі. Але будь-яке велике місто є мультикультурним. І це його збагачує і дає можливість народжуватися чомусь новому та цікавому».

«Я отримала неймовірне натхнення завдяки тому факту, що в нашому місті відбувається проект, що пов’язаний з одягом, – розповіла Марина Лосєва, засновниця Ukrainian Fashion Education Group, – який виходить за межі буквального розуміння моди, до якого ми всі звикли. Не дарма весь проект називається «Харківський трельяж», адже одяг – це соціальне дзеркало. І дуже важливо говорити про одяг, як про явище».

В межах даного проекту вона проведе виставку ViTRiNA 21Х, де будуть представлені колекції сучасних дизайнерів. Марина Лосєва також висловила побажання, що в подальшому в подібних просторах можна було побачити саме сучасні роботи. Також проект приділить увагу і минулому міста. Наприклад, в його межах запланована виставка, присвячена моді 19 століття.

У рамках проекту відвідувачі отримають можливість поговорити про своїх рідних та взяти участь у відкритій дискусії. 

Для виставки «Харків в обличчях 20-21» організатори збирають  фотографії з родинних архівів харків’ян, які допомогають прослідкувати зміни у зовнішньому вигляді, одязі жителів міста у ХХ столітті.

comments powered by HyperComments