Харківські вікіпедисти розповіли про успіхи україномовної Вікіпедії

Юлія  |  Понеділок, 30 січня 2017, 14:05
Розвиток української Вікіпедії – це захист нашого інформаційного простору – впевнені вікіпедисти
Харківські вікіпедисти розповіли про успіхи україномовної Вікіпедії

Спікери зазначили, що 13 років – це порівняно невеликий час для існування такого ресурсу. Проте вже можна побачити певні досягнення. Це незважаючи на те, що на самому початку свого існування україномовна Вікіпедія була обділена належною увагою з боку медіа.

За словами Сергія Петрова, координатора Вікімарафону-2017, тепер вона посідає 16-те місце в світі. На ресурсі зареєстровано 202 000 користувачів та 42 адміністратори, яких обирає сама вікі-спільнота. Вони ведуть активну роботу на ресурсі, а також мають право вилучати статті та блокувати користувачів. Крім того, вікепедисти розповіли про підтримку, яку тепер вони отримують з боку влади.

За їх словами, 14 січня поточного року Прем’єр-міністром України була видана резолюція про «Сприяння розвиткові української Вікіпедії з боку держави». Очікується, що даний документ має принести значну користь для україномовного ресурсу. Також було зазначено, що Харків долучився до Вікімарафону-2017, який 28 та 29 січня проходив в багатьох містах України. У заході взяло участь 26 учасників, серед яких п’ятеро були досвідченими вікіпедистами. За цей час вони створили 15 і поліпшили 3 статті. Наймолодшій учасниці було 11 років, а найстаршій – більше 70.

«Вміння редагувати Вікіпедію – це навичка, яка, я думаю, знадобиться кожному випускнику вишу, – наголосив Дмитро Власенко, старший викладач ХНУ імені В.Н. Каразіна, – це так просто, як написати електронного листа чи редагувати пост у «Фейсбуці». І, фактично, мета Вікімарафону – це надати можливість людям створювати свої статті у Вікіпедії, редагувати їх. Та не боятися цього робити. Пошук інформації люди можуть починати саме з Вікіпедії. Якщо ви даєте пошуковий запит до Гуглу, то він в першу чергу видає вам сторінки Вікіпедії, а потім – всі інші. Релевантність Вікіпедії вашому запиту – вона більш висока. І це загальна практика».

Вікіпедисти впевнені, що розвиток україномовної Вікіпедії, як змістовного та універсального інформаційного ресурсу, приносить значну користь не тільки викладачам та студентам вишу, які найчастіше ним користуються, а й суспільству в цілому.

«Ми, вікіпедисти, як волонтери, – розповів Сергій Петров, – ми не отримуємо за це жодної платні. Але ми створили найбільший україномовний інформаційний ресурс. І це є захистом нашого інформаційного простору як воно є. Це допомога і своїм близьким, і своїй державі».

Нагадаємо, що 28 та 29 січня 2017 року у Харкові пройшов дводенний Вікімарафон, приурочений до дня народження української Вікіпедії, перша стаття в якій була створена 30 січня 2004 року.

comments powered by HyperComments