У Харкові пройде наймасштабніший Міжнародний Гендерний Форум - Global Gender Forum

П'ятниця, 30 червня 2017, 17:05
В оргкомітет форуму увійшли пані Марина Порошенко, пані Юлія Світлична і пані Ірина Луценко
У Харкові пройде наймасштабніший Міжнародний Гендерний Форум - Global Gender Forum

Це жінки, що не потребують представлення, вони самі, як особистості, найкраще представляють жіноцтво і його досягнення, - висловила думку у коментарі "Справжній Варті" один з організаторів форуму,  виконавчий директор благодійного фонду "Майбутнє Нації" Марія Андреас.

Марія Андреас: "Гендерне питання з одного боку завжди присутнє в просторі обговорення, а з іншого боку досі не має конкретної дорожньої карти для вирішення. Тому що не сформована єдина площадка, куди були б залучені предствники неурядових організацій, державної влади і іноземні фахівці. Зусилля, що йдуть врізнобіч пропадають марно. Сьогодні ми плануємо започаткувати саме такий майданчик, де можна буде обмінюватись досвідом і водночас мати можливість прямого спілкування із тими, хто імплементуватиме запропоновані зміни. Дуже високий рівень запрошених гостей, дуже багато охочих приєднатись до дискусії і серед громадськості. Я бачу в цій події дійсно прогресивний крок".

Як відзначила пані Андреас, вона не здивована, що ця ініціатива виникла саме в Харкові.

"Ми маємо чудовий практичний досвід жінок в сфері прийняття рішень, на найвищих рівнях. І я вважаю, що за фактором створення можливостей для гендерної рівності Харківщині немає рівних. Форум стартуватиме о 9-00 7 липня, в Харкові у готелі Премьер Палас, в оргкомітет форуму увійшли пані Марина Порошенко, пані Юлія Світлична і пані Ірина Луценко- це жінки, що не потребують представлення, вони самі, як особистості, найкраще представляють жіноцтво і його досягнення. Очікуємо іноземних дипломатів, представників офісу уповноваженого з прав людини в Верховній Раді. Окрім дискусій плануємо ознайомити гостей з НГО, що працюють в Харківській області в цій тематиці. Приєднуйтесь! Буде корисно і цікаво!" - сказала Марія Андреас.

Одна з учасниць та співдоповідач Global Gender Forum, політичний експерт пані Світлана Кушнір (м.Київ) прокоментувала "Справжній Варті" актуальність гендерної проблематики та чому, на її думку, Форум проводиться саме в Харкові.

Світлана Кушнір: «В Україні на вищих керівних посадах зустріти жінку майже неможливо. Серед усіх європейських держав з питанням гендерної рівності у нас – найгірша ситуація. До речі, Україна, на жаль, не виконала взятих на себе у 2000 році зобов’язань перед міжнародної спільнотою, коли Асамблея ООН затвердила «Цілі розвитку тисячоліття». За ними ми мали би залучити до політики та управління 30% жінок до 2015 року. Нагадаю, що на виборах 2014 року до парламенту пройшло лише 47 жінок, це приблизно 12 %. Але і такий результат – вже величезне досягнення щодо усталення рівних прав жінок та чоловіків у політиці. Для прикладу – ЄС подолав у середньому відмітку у 30%, у Фінляндії чи Іспанії частка жінок у парламенті більше 41%, а лідирує ж на Європейському континенті Швеція, де 43,6% народних обранців є представниці прекрасної половини людства. Узгоджуючи європейське та вітчизняне законодавство Україна спромоглася прийняти низку правових актів, що мали би нівелювати гендерну дискримінацію : «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків» та «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Але наповнити ці закони реальними механізмами та їх виконувати грунтовно досі не почали. У великому корпоративному бізнесі у нас немає жінок, у складі Уряду у нас немає жінок, пам’ятаєте про 30% квоту для жінок щодо кандидатів у депутати місцевих рад? Так от, жодна з партій її у повному обсязі так і не виконала.

Тому головна мета Форуму, найбільшого за масштабами, за рівнем і кількістю учасників, що буде проведено 7 липня у Харкові – розпочати широку суспільну дискусію щодо підвищення ролі та впливу жіноцтва на політичні і економічні процеси, напрацювати першочергові пріоритети для реального втілення гендерної політики, поставити конкретні задачі щодо повноцінного інформування жінок про їхні права та можливості, тим самим популяризуючи на загал саму сутність жіночого лідерства. Адже гендерне питання – це не просто забаганка ЄС, це реальна економіка. Не використовуючи жіночий потенціал, не даючи жінкам всього спектру для самореалізації, ми втрачаємо можливості приросту ВВП та фінансових надходжень до бюджету".

На її думку, "дуже символічно, що Global Gender Forum, який має слоган «Рівність. Можливості. Успіх» проходить саме у Харкові та саме з ініціативи голови Харківської державної обласної адміністрації Юлії Світличної. До речі, єдиної на сьогодні в Україні жінки-губернатора. І це добре, що питаннями активізації жіночого руху та залучення жінок до політичних, економічних процесів почали займатися молоді, активні, ефективні управлінці, яких визнають і в Україні, і в Європі. Це надає ваги та координованості зусиллям щодо покращення ситуації з гендерними питаннями, бо до сьогодні цим переймалися почасти більшою мірою неурядові громадські організації. Та й взагалі, Харківщина – у лідерах щодо кількості жінок у сфері управління. Гендерна рівність, а не формальна декларація її, є однією з важливих ознак правової держави, що стоїть на захисті прав людини і максимально та всебічно надає своєму громадянину (чи то жінка, чи чоловік) самореалізуватися, стати успішним, приносити користь родині, регіону, рідній державі. Ми всі різні, але всі ми – рівні. Це варто пам’ятати, за це варто боротися, над втіленням цього гасла у життя варто спільно працювати всім нам".

Як раніше писала «Справжня Варта», голова ХОДА Юлія Світлична провела зустріч з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Починаючи зустріч, Юлія Світлична відзначила, що 7 липня в Харківській області вперше буде проведено міжнародний гендерний форум, на який запрошено народних депутатів, державних службовців, представників бізнесу, успішних жінок та чоловіків. Ключовою темою для обговорення в рамках заходу стануть можливості реалізації для людей обох статей в Україні. Також гендерні питання планують розглянути під час виїзного засідання Моніторингового комітету Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, яке пройде в Харкові у 20-х числах червня.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments