Під Харковом пожежа знищила унікальну садибу

Понеділок, 16 квітня 2018, 16:01
16 квітня о 00:01 на номер «101» надійшло повідомлення про пожежу у триповерхові нежитловій будівлі колишнього Старомерчицького технікуму ветеринарної медицини, який ліквідований у 1997 році і з того часу дана будівля не експлуатувалася.
Під Харковом пожежа знищила унікальну садибу

Про це повідомляє ГУ ДСНС у Харківській області. 

Будівля була збудована 1776-1778 роках як Садиба Шидловських, входила до складу Палацево-паркового комплексу Старомерчицької пам’ятки культурної спадщини національного значення і знаходилась за адресою: Харківська область, Валківський район, селище Старий Мерчик, пров. Театральний.

По прибуттю вогнеборців на місце візуально спостерігалося горіння даху, перекриття та частини приміщень другого поверху будівлі на загальній площі приблизно 550 кв.м. На гасіння вогню відразу подали 4 пожежні стволи. Складність в ліквідації цієї пожежі полягала у досить тривалому часі вільного горіння (пожежу помітили не відразу), значному поширенні вогню та конструктивними особливостями об’єкту. Перекриття та перегородки у будівлі були дерев’яними, покрівля виконана з металевих листів по дерев’яним конструкціям, сходові марші також дерев’яні. Тож по цим горючим конструкціям вогонь поширювався дуже швидко. Крім того, там не існувало ані внутрішнього, ані зовнішнього протипожежного водогону.

Рятувальники локалізували вогонь о 05:00. Перекриття та дах під впливом вогню зруйнувались.

Нагадаємо, нещодавно в Харкові відбувся Міжнародний семінар «Культурна спадщина як ресурс розвитку. Можливості в рамках європейських програм», який зібрав більше сотні учасників. Його проведення ініціювало Міністерство культури України, а Харківська обласна державна адміністрація виступила партнером проведення масштабного культурологічного заходу на Слобожанській землі.

comments powered by HyperComments