Визначена дата суду над Януковичем: а судді хто?

Вівторок, 11 квітня 2017, 23:28
Владислав Дев'ятко, Дмитро Камбулов й Максим Титов: в Оболонському суді Києва вже визначили склад колегії, яка з 4 травня почне судити «легитимного ростовського біженця».
Визначена дата суду над Януковичем: а судді хто?

Оболонський районний суд Києва 4 травня почне розглядати справу за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича у державній зраді. Справу за обвинуваченням Януковича розглядатиме колегія з трьох суддів Оболонського районного суду Києва у складі голови Владислава Дев'ятка, його заступника Дмитра Камбулова і судді цивільно-адміністративної колегії суддів Максима Титова. Це, до речі, ті ж судді, які розглядали справу екс-бійців «Торнадо».

Проте, як стверджують у суді, склад колегії був визначений виключно випадково, автоматизованою системою документообігу суду.

«Жодних втручань не було. У авторозподіленні брали участь усі судді, які перебували на робочих місцях, – пояснює такий збіг прес-секретар Оболонського суду Інна Свинаренко. – Таких суддів у нас з 29 заявлених по штату (у зв'язку з кадровим колапсом) тільки 8. Три судді перебувають на лікарняному і відпустці, яка була у них запланована заздалегідь. І всі судді, які є на робочих місцях, працюють, всі вони мають відповідну кваліфікацію».

Автоматизована система документообігу розраховує завантаженість кожного судді і кількість відпрацьованих днів.

«Ми можемо припустити, що даний склад суддів перебував у нарадчій кімнаті близько трьох місяців. І це був їхній перший робочий день після нарадчої кімнати», – розповіла Інна Свинаренко.

Підвищена увага до складу суддів якраз через справу «Торнадо»: за вчинення злочинів під час виконання службових обов'язків проти мирного населення в зоні АТО головуючий суддя Владислав Дев'ятко присудив бійцям цього підрозділу серйозні терміни. Головуючому судді також закидають, що він під час Революції Гідності ухвалював рішення проти автомайданців. На що Дев'ятко заявляв: жодна людина, щодо якої розглядалися справи про позбавлення прав, не сказала, що має стосунок до Автомайдану. Втім, саме Дев'ятко засудив колишнього голову Львівського апеляційного адміністративного суду, відомого «колядуна» Ігоря Зварича до 10 років позбавлення волі за отримання хабарів. Попри тиск з боку своїх колег суддя Оболонського суду пішов на те, щоб посадити одного зі своїх.

Що ж до Камбулова й Титова, то обидва вони є досвідченими суддями, які, щоправда, до цього часу не світилися у резонансних справах. Титова в Оболонський суд призначив ще Віктор Ющенко у 2007 році. Камбулов – заступник голови суду з 2011 року. Аналіз їхніх декларацій не виявив якихось ознак корупційних дій.

Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території Росії, він вчинив державну зраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести російські війська в Україну.

comments powered by HyperComments